SpektarVesti

Zelenski optužuje visoke zvaničnike za izdaju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je šefa Saveta bezbednosti Ukrajine Ivana Bakanova i glavnu državnu tužiteljku Irinu Venediktovu, navodeći stotine slučajeva navodne izdaje i kolaboracije sa Rusijom.

On je kazao da je više od 60 zvaničnika iz Saveta bezbednosti Ukrajine i tužilaštva radilo protiv Ukrajine na teritorijama pod okupacijom Rusije, kao i da je otvoren 651 slučaj za izdaju i kolaboraciju protiv pravosudnih zvaničnika.

„Takav niz zločina protiv temelja nacionalne državne bezbednosti… postavlja veoma ozbiljno pitanje za relevantne lidere. Svako od ovih pitanja će dobiti odgovarajući odgovor“, poručio je Zelenski, prenosi Rojters.

U svom noćnom obraćanju naciji, Zelenski je pomenuo nedavno hapšenje zbog sumnje za izdaju bivšeg šefa Saveta bezbednosti zaduženog za Krim, koji je Rusija anektirala 2014, a Zapad ga i dalje smatra delom ukrajinske teritorije.

Istakao je da je na početku ruske invazije otpustio glavnog bezbednosnog zvaničnika, što je odluka koja se sada pokazala kao opravdana.

„Dovoljno dokaza je prikupljeno da se ova osoba prijavi zbog sumnje na izdaju. Sve njegove kriminalne aktivnosti su dokumentovane“, kazao je Zelenski.

N1, foto: prntscr/YT/theTelegraph