VestiŽivot

Zdravlje je na prvom mestu: Sve blagodeti vitamina koje svakodnevno treba unositi u organizam

Vitamin E je dobar za hidrataciju kože, vitamin C smanjuje hiperpigmentaciju i stimuliše sintezu kolagena i elastina…

Uopšteno, vitamini su veoma važni za zdravlje i izgled kože i zbog toga bi ih trebalo uključiti u dnevnu rutinu nege.

Iako se o njemu nedovoljno govori, i vitamin F ima brojne prednosti za negu kože. Zapravo, nije reč o tradicionalnom vitaminu već o terminu za dve esencijalne mesne kiseline, alfa linoleinsku i linolnu koja pripada porodici omega 6-masnih kiselina. Ovaj neverovatan sastojak za negu popravlja i održava membranu kože i deluje antiinflamatorno. Ima ga u uljima kao što su ona od šipka, suncokreta, argana, maslina, kikirikija, lanenih i čija semenki, što znači da lako možete da ga uvedete u ishranu i preparate za negu kože.

Ove esencijalne kiseline su ključne za održavanje i funkciju zdravih i neoštećenih lipidnih barijera. Kada postoji deficit vitamina F koža postaje suva, crvena, upaljena, osetljiva i samim tim sklonija ekcemima i aknama. Ali, kada ga uključite u negu, biće optimalno hidrirana, elastična i zaštićena od spoljašnjih stresora, pa tako i preranog starenja.

Prednosti vitamina F, osim toga što sprečava infekcije kože i ubrzava njenu prirodnu regeneraciju, su i:

  • hrani i vlaži kožu;
  • pomaže u održavanju zdrave kose i noktiju;
  • umiruje upale;
  • sprečava pojavu akni; omogućava sebumu da lakše izađe iz pora, čime su njihovo začepljenje, a samim tim i pojava bubuljica, svedeni na minimum;
  • Ublažava infekcije i iritacije;
  • čini kožu jakom, mekom i glatkom.

magazin.novosti.rs