VestiŽivot

Zašto bi trebalo da više koristimo CIMET? Nekada bio poklon kraljevima, sada široko dostupan

Cimet je bogat antioksidansima i drugim korisnim jedinjenjima, a sada je period kada ga najviše konzumiramo

Cimet je začin koji je cenjen zbog svojih korisnih svojstava hiljadama godina. Pravi se od unutrašnje kore drveta poznatog kao Cinnamomum. Nastaje sečenjem stabljika stabala cimeta, zatim se izvlači unutrašnja kora i uklanjaju drvenasti delovi. Kada se osuši, formira trake koje se uvijaju u rolnice, koje se nazivaju štapići cimeta. Ovi štapići se mogu samleti da bi se formirao prah cimeta. Koristi se još od starog Egipta, a nekada je bio retka vrsta začina i izuzetno vredan, pa se smatrao poklonom za kraljeve.

Korisnost cimeta

Sada je cimet pristupačan i široko dostupan. Nalazi se kao sastojak u raznim namirnicama i receptima. Izrazit miris i ukus cimeta su posledica uljanog dela, koji je veoma visok u jedinjenju cimetaldehida, a naučnici veruju da je ovo jedinjenje odgovorno za većinu moćnih efekata cimeta na zdravlje i metabolizam piše Healthline.

Obiluje antioksidansima

Antioksidansi štite telo od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, a cimet je pun moćnih antioksidanata, uključujući polifenole.

Može da ima antiinflamatorna svojstva

Upala je neverovatno važna, jer pomaže vašem telu da reaguje na infekcije i popravi oštećenje tkiva. Međutim, upala može da postane problem kada je hronična i usmerena protiv sopstvenih tkiva vašeg tela. Studije pokazuju da ovaj začin i njegovi antioksidansi imaju snažna antiinflamatorna svojstva, prenosi Healthline.

Pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi

Cimet je dobro poznat po svojim svojstvima snižavanja šećera u krvi. Osim blagotvornog dejstva na insulinsku rezistenciju, cimet bi mogao da snizi šećer u krvi kroz nekoliko drugih mehanizama. Prvo, pokazalo se da cimet smanjuje količinu šećera koja ulazi u vaš krvotok nakon obroka. To radi ometanjem brojnih digestivnih enzima, što usporava razgradnju ugljenih hidrata u vašem digestivnom traktu. Drugo, jedinjenje u cimetu može oponašati efekte insulina kako bi poboljšalo unos šećera u ćelije.

magazin.novosti.rs