SpektarVesti

Zapad predvideo raspad Ukrajine? Medvedev objavio mapu: Ovo će ostati FOTO

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je slikama pokazao kako zapadni analitičari predviđaju kolaps Ukrajine.

Analitičari navedenih država očekuju da će se Ukrajina smanjiti do granica Kijevske oblasti, objavio je u sredu, 27. jula, na svom Telegram kanalu Dmitrij Medvedev.

U prilogu publikacije su dve slike karte Ukrajine i susednih teritorija. Na prvoj slici je prikazana teritorija Ukrajine u granicama 1991–2014 – sa Donbasom i Krimom.

Medvedev je naglasio da tako “svetlu budućnost” vidi ukrajinski lider Volodimir Zelenski. Međutim, stvarnost će biti mnogo drugačija od takvih očekivanja.

Ali sledeća slika pokazuje da je od Ukrajine ostala samo Kijevska oblast.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je 16. maja pokušaje rasparčavanja Ukrajine nazvao opasnim trendom. Prema njegovim rečima, “stvorene su hiljade jedinica da uđu u Ukrajinu pod maskom mirovnjaka i zaštite je. Lukašenko je 9. maja rekao da je Zapad već “podelio Ukrajinu na delove”.

Poljski predsednik Andžej Duda je 5. maja rekao da između Poljske i Ukrajine u budućnosti “više neće biti” granica i da će građani dveju država moći “da žive zajedno na ovoj zemlji”.

U Savetu bezbednosti Rusije u aprilu je takođe predviđen kolaps ukrajinske teritorije. Sekretar resora Nikolaj Patrušev rekao je tada da je Vašington, mnogo pre državnog udara 2014. godine, usadio Ukrajincima isključivost njihove nacije i mržnju prema svemu ruskom. Prema njegovim rečima, “istorija uči da mržnja nikada ne može postati pouzdan faktor nacionalnog jedinstva”, a narode u Ukrajini ujedinjuje “strah od zverstava nacionalističkih bataljona”.

Ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov rekao je 26. aprila da se iza akcija Vašingtona krije želja da se odloži specijalna operacija za zaštitu Donbasa, pokušavajući da nanese maksimalnu štetu Rusiji i da se “bori do poslednjeg Ukrajinca”. Prema njegovom mišljenju, SAD žele da održe žarište nestabilnosti u Evropi, okupljajući oko sebe zapadne saveznike kako bi zadržale svoju poziciju na svetskoj sceni.

Sredinom februara, zbog zaoštravanja situacije u Donbasu usled granatiranja ukrajinske vojske, Donjecka i Luganska Narodna Republika najavile su evakuaciju civilnog stanovništva u Rusku Federaciju i zatražile priznavanje nezavisnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara potpisao relevantne ukaze. Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju zaštite civilnog stanovništva Donbasa. Kako je pojasnio pres-sekretar šefa države Dmitrij Peskov, specijalna operacija ima dva cilja – demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Prema njegovim rečima, oba ova aspekta predstavljaju pretnju po rusku državu i narod.

B92