Putovanja Vesti

Zahtev da se članovi posada aviona manje testiraju

foto/ilustracija: pixabay

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) i sindikati avio-kompanija uputili su zahtev vladama da članovi posade aviona budu izuzeti od neprekidnog testiranja na Covid-19, prenosi Travel magazin. Jedan od razloga takvog zahteva su i preveliki troškovi koje ovo testiranje povlači za sobom.

Troškovi svakodnevnog testiranja

IATA navodi da bi troškovi testiranja posade, prema proračunima jedne neimenovane avio-kompanije, iznosili gotovo milion dolara godišnje. Ovaj godišnji iznos se odnosi samo na jednu rutu leta dnevno.

Avio-kompanije su spremne da ulažu u bezbednost sa ishodom koji će imati smisla, ali to nije slučaj sa jednostranim i nekoordinisanim zahtevima za testiranje. Osim toga, određena pravila vlada o testiranju krše preporučene globalne smernice Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Članovi posade se razlikuju od putnika

Prema ovim smernicama, članovi posade ne bi trebalo da budu podvrgnuti istim pregledima ili ograničenjima koja se primenjuju na obične putnike. Pored toga, sva ograničenja bi trebalo da budu i “što neinvazivnija”.

Zajedno sa Međunarodnom federacijom asocijacija pilota putničkih aviona (IFALPA), IATA je uputila apel da za pilote putničkih aviona i kabinsko osoblje važi prioritetno vakcinisanje.

Prioritetna vakcinacija

Rana vakcinacija članova posade dovela bi do još veće normalizacije letova, što bi ujedno i snažno podstaklo oporavak avio industrije.

Kapetan Džek Netskar, predsednik IFALPA-e, naglasio je da članovi posade osećaju preterani stres i pritisak usled svakodnevnog testiranja na Covid-19, osim što su to i preveliki troškovi za avio-kompanije.

travelmagazin.rs

Ova veb lokacija koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da se s ovim slažete ali ako želite možete se odjaviti. Prihvati Saznaj više