VestiŽivot

Za kuhinju birajte zelenkaste nijanse, a ove su najpovoljnije za kupatilo

Boje su neophodna stavka u dizajnu enterijera: one postavljaju “raspoloženje” u vašem domu i značajno utiču na lepotu vaših prostorija

Kreiranje odgovarajuće palete boja u skladu sa feng šui principima može vam pomoći da postignete svoje ciljeve ukrašavanja uz dodavanje snage pozitivne Či energije. Dobra vest je da korišćenjem osnovnih principa feng šui elemenata ne morate razmišljati o takozvanim “zabranjenim” bojama. Sve one nijanse koje toliko volite mogu se uspešno postaviti na najbolja mesta kako bi povećale dobru energiju vašeg doma.

Ne postoji ništa u principima feng šuija što nalaže da zidove morate farbati određenim bojama – jedino što trebate imati u vidu jeste činjenica da se boje trebaju koristiti kako bi privukle i poboljšale protok pozitivnog Či-ja. Postoje dva puta za pronalaženje pravih feng šui boja za sobe i oba se oslanjaju na dobru kombinaciju čuvenih pet elemenata.

Dnevni boravak

Dnevna soba je mesto koje služi za okupljanje i opuštanje sa prijateljima i porodicom, a boje koje odaberete za svoj dnevni boravak će postaviti raspoloženje za aktivnosti u ovoj prostoriji. Jang boje će dati energiju dekoru, dok će jin boje biti pogodne za opuštanje i odmor. Dobra ideja je postići ravnotežu jin i jang boja u okviru dnevnog boravka kako bi se stvorila harmoničnija sredina. Odabir boja koje vam prijaju i koje zrače pozitivnom energijom je najvažnija stavka koju ne smete zaboraviti. Nijanse koje su posebno preporučljive su: tople neutralne (sivo-crvena ili tamno crvena), zelena, mornarsko plava i najživahnija žuta.

Kuhinja

Vaša kuhinja ima jaku jang energiju što može biti “too much” ako boje koje su u direktnoj vezi sa elementom vatre dominiraju prostorom. Bagua mapa pokazuje da kuhinja ima koristi od feng šui boja i elemenata koji podstiču energiju zdravlja i porodice, tako da odabir boja koje će “ukrotiti” energiju vatre treba biti apsolutni prioritet pri odabiru najbolje nijanse. Zelena, smeđa, zagasita žuta, ne previše napadna crvena i sve krem nijanse mogu jako dobro funkcionisati u ovom prostoru.

Trpezarija

Ovo je veoma važna prostorija koja se povezuje ne samo sa negovanjem dobrih porodičnih odnosa već i sa blagostanjem cele porodice. Stoga vaša šema boja može uključiti i bagua oblasti i njihove elemente kako biste stvorili harmoničan prostor. Da bi se to postiglo, najbolje boje za feng šui trpezariju uključuju: ružičastu i boju breskve (privlačne nijanse koje promovišu druženje i okupljanje), tamniju žutu (boja koja inspiriše), zelenu (smiruje i unosi osećaj svežine), kao i krem nijanse (stvaraju umirujuću i povoljnu energiju).

Spavaća soba

Spavaće sobe se smatraju jin prostorima u feng šuiju i predstavljene su elementom zemlje. Najbolje boje za opuštajuću jin spavaću sobu su pastelne i druge meke, nenapadne boje. Spavaća soba se takođe smatra centrom ljubavi i emotivnih odnosa pa može imati puno koristi od dodavanja nežno ružičaste boje i crvenih akcenata. Ukoliko to nije vaš prvi izbor, uvek se možete osloniti na krem i meke bele nijanse, kao i boju lavande ili pastelno žutu u kombinaciji sa pastelnom plavom.

Kupatilo

Najpopularnije šeme boja za kupatila često sadrže boje koje su problematične za postizanje dobrog feng šuija. U kupatilu postoji obilje vodene energije koja se dodatno pojačava korišćenjem bele, sive, bledo plave i zelene boje. Kada se vaša šema boja zasniva na bojama koje predstavljaju vodeni element, to može dovesti do neravnoteže Či energije. Da biste uravnotežili element vode u svom kupatilu, dodajte tople akcente poput drvene klupe ili velike pletene korpe. Odabirom meke ili svetle tople boje (primera radi, plava za zelenim podtonom ili meka zelena nijansa) za vaše feng šui kupatilo, možete aktivirati jin energiju koja je povoljna za kupatilo.

magazin.novosti.rs