SpektarVesti

VULIN: Hrvati koriste članstvo u EU nadajući se da će Srbija kleknuti

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je, komentarišući izjave hrvatskih zvaničnika povodom podizanja optužnice protiv generala koji su naredili bombardovanje izbegličke kolone Srba na Petrovačkoj cesti devedesetih, da bi EU trebalo da odluči šta je njena budućnost – želi li proširenje ili ne, i šta nam nudi za to proširenje.

Ako je suditi po ćutanju Brisela kada je reč o toj optužnici, treba se zapitati da li je članstvo u EU vredno toga, ocenio je Vulin.

„Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je ‘nikada nećete ući u EU ukoliko im budete sudili. Hrvatska vodi svoju politiku kao mešavinu kompleksa i zle namere, sećanja na Jasenovac i želje da se on ponovi. Hrvati koriste članstvo u EU nadajući se da će Srbija kleknuti po prvi put u svojoj istoriji“, rekao je Vulin na TV Hepi.

Milanović je prethodnog dana izjavio da je nastup Vučića u Glini 1995. krivično delo, da je protiv njega mogla da bude podignuta optužnica, ali da je politička odluka Hrvatske da se u to ne upušta.

„Vučić nije nikog ubio, ali njegovo orgijanje i burgijanje tih godina je mnoge skratilo za glavu. I za dušu“, rekao je Milanović novinarima upitan o srpskoj optužnici protiv hrvatskih pilota i reakcijama srpskih zvaničnika na njegovu raniju izjavu da će Srbiju „koštati“ ta optužnica.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da samo Hrvatskoj mogu da štete nastupi njenog predsednika Zorana Milanovića.

Brnabić je na Tviteru navela da je „u jednom od svojih logoreičnih nastupa koji samo Hrvatskoj mogu da štete, Milanović izjavio istorijsku nebulozu: „Hrvatska Srbiji ovo neće oprostiti“.

„Šta? Što tražimo pravdu za ubijenu decu na Petrovačkoj cesti? Šta je sledeće? Neće nam oprostiti Jasenovac (i tako je „mit“)“, navela je ona.

Srpsko tužilaštvo podiglo je optužnice za ratne zločine protiv četiri oficira, hrvatska pilota zbog navodne naredbe da se raketira kolona izbeglica kod Bosanskog Petrovca i Bosanskog Novog za vreme operacije Oluja u avgustu 1995.

Ministarstvo branitelja istaklo je da Srbija nema pravo da podiže tužbe protiv hrvatskih građana na osnovu Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina, ističući da se ta država “samoproglasila nadležnom i uporno pokušava da bude gazda u tuđem dvorištu”.

N1, foto: prntscr/YT/MupRS