PolitikaVesti

Vučić: “Španija je uvek iskren prijatelj Srbije”

Nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i španski premijer Pedro Sančez su se obratili javnosti.

Sančez je prvi španski premijer u istoriji koji je posetio našu zemlju.

“Dragi Pedro, ponosan sam i srećan što prvi put u srpskoj istoriji mogu da ugostim španskog premijera”, rekao je Vučić.

“Srbija smatra i doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, kao jednog od najvećih prijatelja u svetu. Mi smo u poslednje vreme značajno uvećali našu trgovinsku razmenu koja je prošle godine bila u vrednosti od 811 miliona evra, a ove godine, u prvih pet meseci, je uvećana za 64,1 odsto. Po prvi put u istoriji naših ekonomskih odnosa pređemo vrednost od milijardu evra trgovinske razmene”, objasnio je on.

Vučić je kazao da su razgovarali o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, i najavio u oktobru održavanje biznis foruma u Beogradu, na kojem će se sastati poslovni ljudi iz dve zemlje.

“Španske kompanije su pokazale interes za obavljanje posla u Srbiji, a mi ćemo im širom otvoriti vrata”, poručio je on.

Vučić je ukazao da je između Srbije i Španije uspostavljena i prva pionirska saradnja i u oblasti vojne industrije, podsetivši da je Srbija kupila dva transportna aviona Kaza C295, i da će nastaviti sa kupovinom opreme od Španije.

“Otvorićemo i završiti pravljenje svih generalnih sporazuma, i svih važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku kako bi mogli postići najbolje moguće rezultate”, najavio je on.

Kako je rekao Vučić, bilo je reči o evropskom putu Srbije.

“Španija je uvek iskreni priatelj Srbije i podržava naš ssevropski put”, rekao je Vučić.

“Mnogo sam srećan i ponosan što sam imao prilike da ugostim iskrenog prijatelja Srbije i što ću večeras moći još da učim od mog prijatelja”, kazao je Vučić.

B92, foto: prntscr/YT/AV