Kosovska štampaPolitikaVesti

Vučić sa Pičom i Tarnerom: Srbija insistira na miru i zalaže se za rešenje kroz dijalog, a ne nametnuto

Srbija insistira na očuvanju mira i stabilnosti na KiM, posebno za Srbe i ulaže napor u dijalog pod posredstvom EU za postizanje održivog rešenja i rešavanje kriznih situacija, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić Stjuartu Piču i Majklu Tarneru.

Dvojica međunarodnih zvaničnika, kongresmen SAD-a, Majkl Tarner i britanski izaslanik za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, sa Vučićem su se sastali odvojeno.

Sa obojicom je, kako je saopšteno iz kabineta predsednika, razgovarao o aktuelnim pitanjima, uzajamnoj saradnji, kao i o dijalogu koji u Briselu Beograd vodi sa Prištinom.

Predsednik je Piču danas kazao da je Srbija opredeljena za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, posebno ekonomske.

Ujedno se zahvalio britanskoj vladi na finansijskoj pomoći koju, kako navodi predsedništvo, pruža kroz Fond za dobru upravu, fokusiranu na podršci reformama u domenu vladavine prava i privrednog razvoja.

Po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je i sada poručio da Srbija insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, posebno za Srbe na KiM.

„Srbija ulaže velike napore za postizanje održivog dogovora kroz dijalog i kompromis, bez nametnutih rešenja“, kazao je Vučić, a kako je sapšteno iz srpskog predsedništva, Pič mu se na tome zahvalio.

Slične poruke, nešto ranije, Vučić je preneo i američkom kongresmenu.

„Srbija ulaže ogroman napor u dijalog uz posredovanje EU, kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora sa Prištinom i rešavanje kriznih situacija izazvanih jednostranim potezima tamošnjih vlasti. On je naglasio da je to u skladu sa politikom mira i stabilnosti u regionu, koju Srbija vodi“, kazao je Vučić.

Pohvale za svoju opredeljenost miru dobio je navodno i od Tarnera, kao i za inicijativu „Otvoreni Balkan“ koja okuplja Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju.

Sa Pičom se u međuvremenu sastao i ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

U razgovoru dvojice zvaničnika, kako je saopšteno iz Beograda, posebna pažnja posvećena je situaciji u regionu.

Selaković je detaljno upoznao sagovornika sa situacijom na KiM-u i izrazio očekivanje da će Ujedinjeno Kraljevstvo pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i iznalaženju kompromisnih rešenja.

Beograd je, prema Selakovićevim rečima, dosledno opredeljen za dijalog i traganje za održivim rešenjima koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona, što podrazumeva i primenu postojećih dogovora, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

KoSSev, foto: prntscr/YT/AV/Pink