SpektarVesti

Vučić ne prirema teren za sankcije, argumenti vlasti neiskreni

Florijan Biber, stručnjak za Balkan i profesor na univerzitetu u Gracu, u intervjuu za list “Nova” kaže da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje nada da će izbeći odluku o uvođenju sankcija Rusiji. On navodi da Nemačka godinama insistira da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da li će to biti de fakto ili de jure, to je fleksibilno.

„Ukoliko ne bude jasnog pritiska EU i članica poput Nemačke, sumnjam da Vučić vidi bilo kakvu korist od uvođenja sankcija. Očigledno igra već neko vreme, nadajući se da će izbeći odluku. Kako se rat odugovlači, a razmere ratnih zločina, pored same agresije, jasno su vidljive, sve je teže videti zašto se Srbija ne pridružuje sankcijama. Većina objašnjenja Vučića, Brnabić i drugih deluje kao izgovor. Takođe, posmatrajući lojalne medije, nema mnogo kritičnijeg izveštavanja o Putinu, što sugeriše da Vučić baš i ne priprema teren za zaokret“, rekao je Biber listu Nova, prenosi Nova.rs.

On ne smatra da bi Srbija i sama pala pod sankcije ukoliko se ne pridruži sankcijama protiv Rusije, ali da bi to moglo da utiče na kompanije u ruskom vlasništvu u Srbiji, da će evrointegracije Srbije biti usporene, a njen kredibilitet patiti.

“Izgubiće međunarodni prestiž i svakako ulogu koju ima u regionu. Dakle, postoji cena za nepridruživanje sankcijama, ali to su više indirektni troškovi nego sankcije”, rekao je.

Argument da Srbija ne podržava sankcije zato što je pretrpela sankcije je “potpuno neiskren”, smatra Biber i navodi da je Vučić “lično profitirao od rata i teško da je on žrtva sankcija”.

Takođe, kako je kazao, sankcije Rusiji su mnogo ciljanije i ako Srbija ne voli široke sankcije, mogla bi da se pridruži onima protiv oligarha i drugim ciljanim sankcijama, jer nema argument protiv ovih sankcija.

“Na kraju, argumenti vlade deluju neiskreno i potvrđuju percepciju da srpska vlada suštinski daje više važnosti odnosima sa Rusijom nego međunarodnom pravu i ljudskim pravima. Biće potrebne godine da se promeni ova slika”, ocenio je Biber. N1

foto: prntscr/YT/AV