Kosovska štampaSpektarVesti

Vučić: Meni su rekli par nedelja, a ne period do 2024. za postizanje sporazuma

Čak i da uvedemo sankcije Rusiji, sve to ne bi trajalo duže od pet dana. Potapšali bi nas po ramenu dva puta i izdali dva saopštenja, a onda bi krenuo novi pritisak za Kosovo i Metohiju, poručio je danas srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije danas je prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja 20. godina od osnivanja Bezbednosno informativne agencije i 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

Na konferenciji za medije nakon manifestacije, između ostalog, govorio je i o pritiscima na Srbiju kada je u pitanju neuvođenje sankcija Rusiji.

Konstatujući da se ništa značajno ne bi na duge staze promenilo po pitanju Kosova čak i da ih Srbija uvede, Vučić je poručio da država kojom rukovodi to neće učiniti sve dok se ne ugrožavaju najvitalniji nacionalni interesi.

„Dok god budemo mogli da izdržimo, a da ne ugrozimo naše najvitalnije nacionalne i državne interese, mi ćemo voditi politiku koja je ustanovljena Savetom za nacionalnu bezbednost“, kazao je Vučić.

Onda kada država to više ne bude mogla, kako je dodao, obratiće se narodu i reći zašto ne može.

Kako se konferencija odvijala neposredno pred sam početak sastanka srpskog predsednika sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, Vučić je poručio da od novog susreta sa evropskim zvaničnikom ne očekuje ništa, osim teškog razgovora „ozbiljnih i odgovornih ljudi“.

Inače, Lajčak je tokom prošlonedeljnog boravka u Prištini govorio o periodu do 2024. godine – godine izbora u SAD i EU, kao važnom periodu koji treba iskoristiti za postizanje napretka u dijalogu.

„Ne bih rekao da je sledeća godina odlučujuća, ali sam više puta rekao da imamo ovaj prozor mogućnosti koji će trajati do evropskih i američkih izbora 2024. Mislim da je naša odgovornost da ovu priliku ne propustimo“, rekao je Lajčak u četvrtak, javili su prištinski mediji.

Nakon međunarodnog zvaničnika, o navodnom periodu za postizanje sporazuma govorio i Aljbin Kurti, koji je naglasio da smatra da je to period kraći od dve godine.

„U vezi sa tim nisam siguran ni da imamo dve godine. Trebalo bi da to učinimo što pre. Spreman sam da se kreativno i konstruktivno angažujem kad god nas pozovu iz Brisela“, poručio je Kurti.

Sa druge, predsednik Srbije danas kaže da su njemu „oni sa kojima je pričao“ pominjali mnogo kraći period – u nedeljama.

„Meni nisu rekli do 2024. godine, meni su oni sa kojima sam razgovarao pominjali mnogo manje nešto, i to u nedeljama čak ne ni u mesecima“, poručio je Vučić.

KoSSev, foto: prntscr/YT/RTS