Kosovska štampaPolitikaVesti

Vučić: Albancima disklejmer kad ulaze u Srbiju, Srbima s Kosova srpska lična karta, od KM tablica ne odustajemo

Srbija očekuje garantije EU za predlog kompromisnog rešenja na recipročnu meru iz Prištine da izdaje ulazno-izlazni dokument za državljane Srbije kada ulaze na Kosovo – a to je prihvatanje kosovskih dokumenata uz tzv. disklejmer da se time niti priznaje jednostrana nezavisnost Kosova, niti se prejudicira konačni status. S druge strane, bi se državljanima Srbije sa Kosova prihvatale njihove srpske lične karte. U vezi sa KM tablicama, dogovora nema – Srbija od njih neće odustati, premda će kosovska strana od 1. septembra započeti da primenjuje ovu odluku. „Međutim, to je rok od dva meseca pa ćemo da vidimo“.

Saopštivši da je novi-stari mandatar srpske vlade ponovo Ana Brnabić, predsednik Srbije je izneo i nove detalje, kaže, dosadašnjih neuspešnih razgovora sa Albancima sa Kosova.

„Naši razgovori sa Albancima su bili vrlo neuspešni, sa posrednicima izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ni u čemu ne slažemo sa njihovim pričama o priznanju. Naša poruka je – nema ništa ni od priznanja, ni od uzajamnog priznanja i nemojte uopšte u Beograd da dolazite sa takvim pričama pošto su besmislene“, kazao je Vučić.

Ne gubite vreme, ne trošite pare na avionske karte, na smeštaj bilo gde, bolje da odete da se zabavljate u beogradske klubove, bilo gde, nego da trošite vreme na razgovore sa mnom, neću o tome da pričam

Za druge teme spreman je da razgovora, kao i za kompromisna rešenja, ali od dve vruće teme – pitanja KM tablica, odnosno srpskih tablica gradova na Kosovu i Metohiji, te izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za one koji imaju samo srpsku ličnu kartu – kompromis se nazire samo za potonju.

Međutim, da bi se to dogodilo, Vučiću su potrebne garantije od EU, a ne od Kurtija.

U skladu sa tim, a i u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja iz 2011, tačka 3, Vučić navodi da su na pregovorima rekli sledeće:

„Možemo da izdajemo ta dokumenta i vama i nama mada je to bespotrebno, ali za nas je važno da Srbi sa Kosova i Metohije sa dokumentima Republike Srbije mogu da se kreću, da ulaze i izlaze sa teritorije KiM. I mi smo spremni da izdamo jedan opšti disklejmer u kojem bi pisalo, mi danas prihvatamo njihova dokumenta uz jedan disklejmer, spremni smo da ga istaknemo na administrativni prelaz u skladu sa onim što je potpisano, ali imamo jedan uslov i zato nije došlo do dogovora, čekamo garantije EU a ne Kurtijeve polupriče i izbegavanja“.

Disklejmer bi glasio:

„Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine Kosova se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanje slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja, postignutim u dijalogu 2011, i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244“.

I dok bi se sa Kosova u centralnu Srbiju ulazilo uz ovaj disklejmer, Srbi bi bez ikakvih dokumenata, osim sa srpskom kartom ulazili.

Vučić sada očekuje odgovor od Borelja i Lajčaka a to je da:

„Svaki Srbin koji živi u Mitrovici, Leposaviću, Gračanici, Zvečanu, može da ulazi sa dokumentima RS i da napusti teritoriju Kosova i Metohije sa dokumentima Republike Srbije“.

To je za nas od ključnog značaja jer ti ljudi ne mogu da pripadaju viznom režimu i da na svakih 90 dana ulaze i izlaze od svojih kuća

Garantije od EU očekuje u naredna „dva, tri ili četiri dana“, nakon čega „imamo dogovor“, kaže, ali i dodaje da će se kriza nastaviti „najmanje do 31. oktobra“, kada ističe rok za zamenu KM tablica za RKS, prema nameri kosovskih vlasti.

„Kriza se svakako nastavlja, produbljuje. Kako ćemo da reagujemo i kako će da reaguje naš narod, važno je da mi reagujemo mirno i smireno, ali je takođe važno da ne budemo okrivljeni za propast pregovora, i zato se trudmo da budemo konsturktivni, ozbiljni u ovom dijalogu“

Za tablice, kaže, da je pitanje mnogo komplikovanije, jer tu rešenja, navodi, ne odgovaraju Albancima.

„Mi smo došli do jedne tačke, očigledno je da oko pitanja tablica tu očigledno nema nikakvog dogovora a to znači da od 1. septembra oni to počinju počinju da provode“, naglašava predsednik Srbije, dodajući: „Međutim, to je rok od dva meseca pa ćemo da vidimo“.

Kurti je ubeđen, kaže, da će oni „propagandom i time što im se obraća na srpskom“, da Srbe sa Kosova ubedi da odustanu od svoje države Srbije i da odustanu od tablica KM.

Dodaje da je vlasti u Prištini jedino stalo do toga da se odustane od tablica KM.

„Da bi se reklo da nema Srbije na Kosovu i Metohiji, kao što im je jedino važno da svi Srbi imaju tzv. kosovska dokumenta sa KiM, da se ne bi reklo da su sačuvali dokumenta Republike Srbije i da normalno žive na KiM“.

Međutim, nema odustajanja od KM tablica, naglasio je.

„Nećemo da odustanemo od KM tablica, pogotovu što su oni odbili statusno neutralne KS tablice, sve što su ponudili, odbili su. Nemamo kuda, nemamo gde, nećemo da prihvatimo ni ovo od dokumenata ukoliko se ne bude Srbima sa Kosova garantovalo da mogu sa dokumentima Republike Srbije da ulaze i izlaze, ne pokazujući bilo kakva kosovska dokumenta, idemo u veću krizu, imamo mnogo problema. Neću da govorim o tome koliko je laži izneto kako će neko da napada manastire, kako će da sruše veliki moral boraca za tradiciju“.

Vućić kaže da više ne postoji ništa o čemu žele da pričaju pre Zajednice srpskih opština.

Nemamo problem da ispunimo i ono što mi nismo potpisali već neko pre nas, tako se odgovorna država ponaša. Tako da ZSO na stolu ako uopšte mislite da razgovaramo o bilo čemu

KoSSev, foto: prntscr/YT/AV