VestiŽivot

Vodite računa šta POKLANJATE DRUGIMA: Prema narodnim verovanjima, ovi predmeti donose NESREĆU I SIROMAŠTVO

Na proslave, rođendane i druga slavlja uobičajeno je da ponesemo poklone. Ali, prema nekim narodnim verovanjima, pojedini predmeti koje poklonimo drugima mogu privući lošu sreću i oskudicu.

Koji su to predmeti?

1. Oštri predmeti

Igle, noževi i druge oštre stvari loša su opcija za poklanjanje. Veruje se da oni donose svađu i prekid odnosa.

2. Posuđe i ogledala

Prema raznim predanjima, u ogledalima je zarobljena magija. Poklonjena ogledala donose nevolje onom ko ih dobije. Smatra se i da prazno suđe donosi siromaštvo. Zato, ukoliko poklanjate posuđe, u svaki sud ubacite po jedan novčić.

3. Upaljači i satovi

Oni simbolizuju konflikte i prekid komunikacije sa osobom kojoj poklanjamo ove stvari. Satove posebno nije poželjno poklanjati dečku ili devojci jer, kako se veruje, počinje da otkucava sat do njihovog razlaza.

4. Šalovi i maramice

Osim nevolja, veruje se da donose i loše ljude u život osobe koji dobijaju ove poklone.

5. Biseri i novac

Iako biseri odaju eleganciju i lepotu, smatra se da poklonjeni biseri donose gubitke i bolesti u dom. Zapravo, prema pričama naših predaka, biseri simbolizuju suze udovica i siročadi.

Novac je vrlo čest poklon, posebno na većim slavljima, poput svadbi. Međutim, veruje se da je bolje umesto toga u određenoj prodavnici uzeti vaučer, pa da osoba sama izabere dar za sebe.

6. Cveće

Cveće je najčešći poklon koji dobijaju pripadnice nežnijeg pola. Ali, najbolje bi bilo da poklanjate neparan broj cvetova jer se paran nosi samo na groblje. Izbegavajte poklanjanje hrizantema, ljiljana i hortenzija. Veštačko cveće je takođe loša opcija.

magazin.novosti.rs