SpektarVesti

Viola fon Kramon o sporazumu Beograda i Moskve: Je li ovo SIGNAL DA ZAMRZNEMO pristupne pregovore EU?

„Ovo je ozbiljan skandal“, ovako je izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, prokomentarisala vest o potpisivanju “Plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za period 2023-2024” koji je zaključen na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

„Ministarstvo spoljnih poslova Srbije postpisuje plan o budućoj saradnji sa Rusijom agresorom usred besnog rata“, poručila je Kramon u objavi na Tviteru, prenosi KoSSev.

Ona je naglasila da ulazak u EU ne ide preko Moskve, te postavila pitanje:

„Da li je ovo možda samo signal za nas da zamrznemo EU pristupne pregovore?“

Podsetimo, ministarstvo spoljnih poslova Srbije izvestilo je kasno uveče u petak da su Nikola Selaković i njegov kolega iz Rusije, Sergej Lavrov, potpisali dokument o saradnji dva ministarstva.

Vest je odmah naišla na kritike iz Prištine, te je, slično fon Kramon, šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja  poručio da bi pristupanje Srbije EU trebalo da bude zaustavljeno.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, ujedno se oglasio, navodeći da bi potpisivanje ovog dokumenta trebalo da „uzbuni zapadne demokratske prestonice“.

Isti dokument naišao je na kritike dela opozicije u Srbiji, ali zbog toga što se njime, kako tvrde, između ostalog narušava pozicija Srbije oko KiM.

„Potpisujući ovaj sporazum na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, u zamenu za mogućnost fotografisanja sa Lavrovim, naša vlast direktno krši našu poziciju oko KiM, omogućava ruskoj vlasti da izađe iz blokade uzrokovane napadom na suverenu zemlju i nasilnog menjanja granica“, saopštili su danas iz Stranke Slobode i pravde.

Za razliku od SSP-a, predsednik Novog DSS-a, Miloš Jovanović, kaže da potpisivanje ovog dokumenta predstavlja „dobar potez“ kao i bilo kakva saradnja sa Rusijom i svako produbljivanje saradnje ne samo na političkom, već i na ekonomskom i vojnotehničkom nivou.