VestiŽivot

Veštački zaslađivači mogu da IZAZOVU DIJABETES

Zamene za šećer se nalaze u mnogim dijetalnih namirnica, kao što su gazirana pića, deserti, gotova jela i kolači, ali i proizvodima iz svakodnevne upotrebe, poput pasta za zube i žvakaćih guma.

Iako su proizvođači dugo tvrdili da nemaju negativan efekat na ljudsko telo, naučnici sada upozoravaju da neki veštački zaslađivači mogu da promene mikrobiome konzumenata promenom nivoa šećera u krvi.

Viši autor studije, profesor Eran Elinav iz Nemačkog nacionalnog centra za karcinom, rekao je da  „kod ispitanika koji su konzumirali nenutritivne zaslađivače su identifikovali vrlo jasne promene u sastavu i funkciji crevnih mikroba i molekula koje se izlučuju u perifernu krv“.

Čini se da ovo ukazuje da su crevni mikrobi u ljudskom telu prilično osetljivi na svaki od ovih zaslađivača.

Takođe je otkriveno da dva zaslađivača, saharin i sukraloza, značajno utiču na toleranciju glukoze kod zdravih odraslih osoba.

„Zanimljivo je da su promene u mikrobima bile u visokoj korelaciji sa promenama uočenim u glikemijskim reakcijama ljudi“, dodao je profesor.

Očekuje da će se efekti zaslađivača razlikovati od osobe do osobe zbog neverovatno jedinstvenog sastava našeg mikrobioma.

„Moramo da podignemo svest o činjenici da nenutritivni zaslađivači nisu inertni za ljudsko telo kao što smo verovali. Kliničke zdravstvene implikacije promena koje mogu da izazovu kod ljudi ostaju nepoznate i pozivaju na dodatne, dugotrajnije i iscrpnije studije. U međuvremenu, moramo da nastavimo da tražimo načine da zadovoljimo potrebu za slatkim, izbegavajući pritom šećer koji je očito najštetniji za naše metaboličko zdravlje“, rekao je profesor Elinav

Istraživanje je objavljeno u časopisu „Cell“.

N1