Spektar Vesti

ULJE NA VATRU: RAF-ovi avioni raspoređeni u Rumuniji dok Rusija gomila svoje trupe na ukrajinskoj granici

Šest super-mlaznih aviona „Typhoon“ Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) leteće ka istočnoj Evropi u pokušaju da odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina koji je poslao trupe na ukrajinsku granicu.

Šefovi odbrane Velike Britanije potvrdili su raspoređivanje RAF-a u Rumuniju radi upravljanja nebom oko Crnog mora.

„Typhoon-e“ će podržavati trupe iz RAF-ove br. 1 ekspedicione logističke eskadrile i br. 2 mehaničke transportne eskadrile. Ove nedelje raspoređuju se iz baza u Velikoj Britaniji.

Iako Ministarstvo odbrane insistira da su ova razmeštanja rutinska, ona dolaze u vreme pojačanog straha od sukoba između Rusije i Ukrajine.

Sinoć je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da još uvek čeka nakon što je zatražio razgovore sa Putinom pre skoro tri nedelje nakon smrti četiri njegova vojnika u ruskom minobacačkom napadu.

Njegov portparol je rekao: „Nadamo se da ovo ne znači odbijanje dijaloga“.

Prema rečima ukrajinske vlade, Rusija je poslala 41.000 vojnika na granicu na istoku Ukrajine i 42.000 na Krim, a ta brojka „raste“.

Iako je Kremlj pokušao da dokaže da je to vežba, a ne pretnja, ruska državna televizija juče je upozorila da je Moskva „na korak od rata“.

Više od 14.000 ljudi je ubijeno otkako je Rusija anektirala istočnu Ukrajinu 2014. godine, a napori oko pregovora o mirovnom rešenju nisu uspeli.

Stručnjaci za bezbednost strahuju da bi Rusija mogla ponovo da zauzme istočnu Ukrajinu, pretvarajući se da tamo štiti rusko stanovništvo.

NATO je izrazio zabrinutost zbog nagomilavanja ruskih snaga.

Raspoređivanje „Typhoon-a“ deo je godišnje NATO vazduhoplovne borbene misije, operacije Biloxi. Očekuje se da će i do 100 britanskih pešadijskih trupa biti upućeno u Ukrajinu da učestvuju u zajedničkim vežbama sa svojim vojnicima ovog leta.

Ministarstvo odbrane je izjavilo: „Operacija Biloxi je dugo planirano raspoređivanje RAF tajfuna u Rumuniju kao podrška NATO misiji Južnog vazduhoplovstva za nadgledanje vazdušnog prostora našeg saveznika“, preneo je Webtribune.rs.

Eurofighter Typhoon je višenamenski, dvomotorni lovački avion četvrte generacije. Nastao je kroz saradnju i kooperaciju Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Španije i Italije. Namenjen je za vojne potrebe ovih zemalja, kao i za izvoz. Tajfun je najnapredniji višenamenski borbeni avion četvrte generacije trenutno dostupan na svetskom tržištu.

Tenzije su krenule da rastu nakon informacija da ukrajinska vojska planira borbene aktivnosti na području Donbasa i sve većeg opremanja od strane SAD ubojitim oružjima i oruđima. Rusija je na takve aktivnosti odgovorila gomilanjem svojih trupa na granici sa Ukrajinom a pod objašnjenjem izvršavanja redovnih vojnih vežbi.