SpektarVesti

Ulazak Finske i Švedske u NATO neće ništa promeniti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da ulazak Finske i Švedske „verovatno neće ništa bitno promeniti”, pošto te dve nordijske zemlje dugi niz godina učestvuju u vojnim vežbama Alijanse.

„NATO dugo uzima u obzir teritoriju Švedske i Finske kada planira vojno napredovanje ka istoku. Dakle, u ovom smislu verovatno nema velike razlike”, rekao je lavrov, prenosi Tanjug.

Ruski ministar je dodao da će Moskva videti kako će NATO koristiti teritoriju te dve zemlje i da će na osnovu toga doneti zaključke.

Podsetimo, Švedska premijerka Magdalena Anderson objavila je juče da će se Švedska pridružiti Finskoj u podnošenju zahteva za članstvo u NATO-u, u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

Odlukom da postupi kao njoj susedna Finska i da podnese zahtev za članstvo u NATO-u, Švedska napušta politiku vojne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, izjavili su danas švedski zvaničnici.

Premijerka Magdalena Anderson nazvala je tu odluku “istorijskom promenom bezbednosne politike” Švedske, tokom obraćanja poslanicima u Stokholmu.

Anderson je rekla da su zemlji potrebne “formalne garancije bezbednosti koje sa sobom nosi članstvo u NATO-u” i dodala da će Švedska postupiti isto kao Finska koja je pre toga objavila da će aplicirati za ulauak u zapadnu alijansu.

Tanjug, Beta