SpektarVesti

Ukrajinu zanima samo punopravno članstvo u NATO

Moguća odluka NATO o Akcionom planu za članstvo (MAP) za Ukrajinu više nije važna, jer nam je sada potrebno samo da postanemo punopravni član severnoatlantskog saveza, izjavila je zamenica ukrajinskog premijera zadužena za evroatlantske integracije Olga Stefanišina.

„Da nam je MAP ponuđen pre 24. februara bili bismo veoma zadovoljni i srećni i smatrali bismo da smo ispunili zahteve iz našeg Ustava, a sada bi to bilo identično odluci koja je doneta još 2008. godine na samitu u Bukureštu“, rekla je Stefanišina u intervjuu publikaciji „European Truth“, prenosi Tass.

Prema njenim rečima, analiza usaglašenosti ukrajinskog bezbednosno-odbrambenog sektora i drugih struktura sa standardima NATO pokazala je da je Ukrajina već uvela „mnogo savezničkih praksi“.

„Zbog toga smo sada zainteresovani samo za članstvo“, kazala je Stefanišina.

Na samitu u Bukureštu NATO je usvojio političku izjavu da će „Ukrajina i Gruzija na kraju postati članice NATO“, ali tada tim državama nije ponuđen MAP, što je prvi korak u zakonskoj proceduri da se neka država priključi tom savezu.

U februaru 2019. godine, Vrhovna Rada je usvojila amandmane na Ustav Ukrajine, kojima se utvrđuju težnje zemlje da se pridruži NATO formulacijom o „nepovratnosti evroatlantskog kursa“.

N1