SpektarVesti

Ukrajinske snage kod Oskila, Zelenski upozorava na nove rizike

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ukazao je na “seriju pobeda” na bojnom polju protiv ruskih snaga posle izveštaja da su ukrajinske trupe stigle do istočne obale velike reke Oskil na severoistoku, ali je upozorio na nove rizike u skoro sedmomesečnom sukobu, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Napad ruskih trupa na nuklearnu elektranu u blizini Nikolajeva na jugu, kako se izveštava, nije oštetio nijedan reaktor, ali je ukazao na stalne rizike po ukrajinska atomska postrojenja.

Zelenski je u redovnom obraćanju u nedelju uveče upozorio da je svako „zatišje“ deo „pripreme za sledeću seriju“ operacija.

U međuvremenu, predsednik SAD Džo Bajden rekao je da iako Ukrajinci „pobeđuju Rusiju“, ima još mnogo toga da se uradi.

Predsedavajući Združenog generalštaba SAD izrazio je zabrinutost oko toga kako bi Moskva mogla da reaguje na neuspehe u borbi, pozivajući američke trupe u Evropi i saveznike da budu u „visokom stanju pripravnosti“.

Eksperti sugerišu da bi uporište na Oskilu moglo da ugrozi ruske trupe u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini za koji Moskva kaže da je prioritet i gde separatisti koje podržava Rusija drže delove teritorije već osam godina.

Ukrajinski generalštab je rano jutros saopštio da je u proteklih dan i po bilo šest ruskih raketnih udara, 22 vazdušna udara i više od 90 udara iz višecevnih raketnih bacača. U saopštenju se navodi da je oštećena infrastruktura u više od 30 gradova i naselja i upozoravaju Ukrajinci na kontinuiranu opasnost od vazdušnih i raketnih udara širom zemlje.

Ukrajinski nuklearni operater Energoatom optužio je ruske trupe za napad na nuklearnu elektranu Pivdennoukrainska u južnom Nikolajevskom regionu, ali je naveo da nijedan od njena tri reaktora nije oštećen. Objekat normalno funkcioniše, saopštio je Energoatom.

N1