SpektarVesti

Ukrajina i Rusija obeležavaju godišnjicu Hitlerove invazije na SSSR 1941. godine

Dok se rat u Ukrajini bliži ulasku u peti mesec, ruske i ukrajinske snage utvrdile su se na bojnom polju na istoku Ukrajine, na dan sećanja u obe zemlje na godišnjicu Hitlerove invazije na Sovjetski Savez 1941. godine.

U borbama u višemesečnom ratu Rusija je poslednjih sedmica ostvarila prednost zbog ogromne prednosti u artiljerijskoj moći, što je činjenica koju je u noćašnjem obraćanju priznao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Zahvaljujući taktičkim manevrima, ukrajinska vojska je ojačala svoju odbranu u Lugansku. Ovo je zaista najteža tačka. Okupatori, takođe, vrše jak pritisak u pravcu Donjecka“, kazao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je dodao da se njegova zemlja istovremeno bori i za pozitivnu odluku EU o kandidatskom statusu Ukrajine, kao i za moderno naoružanje za Kijev.

“Ne odustajemo ni jednog jedinog dana”, poručio je Zelenski, pozvavši one koji podržavaju njegovu zemlju da ubrzaju isporuku naoružanja Ukrajini.

Diplomate EU su navele da će u četvrtak, u simboličnoj odluci, Ukrajina postati zvanični kandidat za članstvo u EU.

Današnji dan, 22. jun je značajan datum u Rusiji – Dan sećanja i tuge – na koji se obležava godišnjica kada su nemačke nacističke snage Adolfa Hitlera izvršile invaziju na Sovjetski Savez u Drugom svetskom ratu. On se takođe obležava i u Ukrajini i u susednoj Belorusiji, koje su u to vreme bile deo Sovjetskog Saveza. Rat je tamo trajao 1.418 dana, a istoričari procenjuju da je u njemu stradalo oko 27 miliona sovjetskih vojnika i civila.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je pokrenuo, kako stalno ponavlja, “specijalnu vojnu operaciju” na Ukrajinu da bi iskorenio nacizam, trebalo bi da položi cveće u znak sećanja na poginule u Drugom svetskom ratu.

U znak obeležavanja godišnjice, rusko ministarstvo odbrane objavilo je dokumenta koja datiraju s početka Drugog svetskog rata, a koji navodno pokazuju da je Nemačka tad nameravala da optuži sovjetsku vojsku da je bombardovala crkve i groblja kako bi opravdala svoju invaziju.

“Kao i danas, i nacisti su 1941. unapred pripremali provokacije da diskredituju našu državu”, navelo je rusko ministarstvo.

N1