SpektarVesti

UKRAJINA BROJI POGINULE: Zamenica ministra odbrane insistira da se ne širi velika euforija zbog lažnih vojnih uspeha

UKRAJINSKO rukovodstvo je izgleda počelo da se trezni i postalo im je jasno da od lažnih hvalospeva o uspesima na frontu nemaju koristi jer na kraju narod ipak sazna pravu istinu.

Zbog toga je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Moljar kritikovala one blogere i novinare koji prerano govore o pobedama ukrajinske vojske, dok bivši zamenik sekretara Saveza nacionalne bezbednosti i odbrane general Sergej Krivonos oštro kritikuje vojno i državno rukovodstvo zbog velikog broja žrtava.

– Imamo pravo da pitamo vlasti zbog čega imamo stotine hiljada ranjenih i poginulih? Šta ste vi napravili da spasite njihove živote, kazao je general Krivonos na svom “Jutjub” kanalu. Taj general smatra da će sve više građana pitati rukovodstvo države zbog čega mnogo vojnika gine.

Krajem avgusta na društvene mreže je dospeo dokument koji je potpisao komandant oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni. Po tom dokumentu još početkom jula 2022. poginulo je 76.640 ukrajinskih vojnika, a ranjeno je 42.704. U to vreme je bilo zarobljeno 7.244 ukrajinska vojnika, a njih 2.816 se vodilo kao nestali. Ističe se da se radi o gubicima samo ukrajinske armije, dok se o drugim poginulim i ranjenim ništa ne govori.

Pogodili krov reaktora

JEDAN od artiljerijskih projektila kojima su gađali Ukrajinci pogodio je krov od jednog atomskog reaktora. Na sreću nije bilo ozbiljnih posledica. Kako je potvrdio rukovodilac gradske administracije Energodara Aleksandar Volga, jedna granata ne može da dovede do katastrofe na reaktoru, ali isti cilj pogodi više granata i raketa i može doći do katastrofe.

Četvrtog avgusta na društvenim mrežama se pojavio drugi dokument koji je navodno general Vitalij Zalužni napravio za predsednika Zelenskog. Po njemu je broj ranjenih i poginulih 191.000. Od toga je 80 posto rezervista.

ROBIJA ZBOG REFERENDUMA

POTPREDSEDNICA ukrajinske vlade Irina Vereščuk zapretila je građanima Ukrajine koji žive na teritoriji ovih oblasti da ne izlaze na referendume o odvajanju jer im za to može biti suđeno i mogu dobiti zatvorsku kaznu od 12 godina. Osim toga biće im oduzeta imovina.

Američki Institut za izučavanje rata u najnovijoj analizi je ocenio da ukrajinski kontranapad na jugu zemlje ne može da dovede do značajnijih uspeha. Jedino što Ukrajinci sada mogu da otežaju ruskim snagama su dostava oružja i vojne tehnike. Dakle, cilj je da se blokiraju ili unište logistički pravci snabdevanja ruskih jedinica na južnom frontu.

Novosti