VestiŽivot

Uklonite odmah KRPELJA namirnicom kojom imate u kuhinji

Leto je vreme kada nije neuobičajeno da se krpelji skrivaju u travi. Najbolje je odmah po povratku sa izleta otići na tuširanje i temeljeno oprati kosu.

Srećom, u svakoj kuhinji postoji jedna namirnica uz pomoć koje ćete za sekund ukloniti krpelja. Ukoliko se krpelj ipak uvukao u kožu, možete ga izvaditi uz pomoć pincete, ali trebalo bi znati kako tačno da uhvatite ovog parazita da biste ga kompletno izvadili iz kože. Ukoliko baš niste vešti, najbolje je otići lekaru.

Koja je to namirnica koja pomaže da se oslobodimo ove napasti? U pitanu je so, jer je krpelji ne podnose. Na mesto gde se nalazi krpelj stavite so i preko toga držite parče vate ili gaze 20 minuta. Sam će izaći napolje.

Još jedna stvar pomaže, a to je alkohol. Parče vate ili gaze dobro natopite alkoholom i brzim pokretima premažite mesto gđe se nalazi krpelj u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Koža će se zagrejati i on će izaći napolje, ali proverite samo da neki deo njegovog tela nije ostao u koži. Ukoliko nemate medicinski alkohol, može da posluži i rakija.

Savet plus

Ne mažite uljem mesto gde se nalazi krpelj.

magazin.novosti.rs