VestiŽivot

U koje vreme treba da jedemo pre treninga? Ukoliko trčite obratite posebnu pažnju

Trening sa sobom nosi uređivanje načina života, ishrane, redovne hidratacije, pa je jedno od logičnih pitanja kada treba da jedemo pre treninga i da li uopšte treba?

Postoji nekoliko faktora koji određuju šta i kada treba da jedemo pre nego što počnemo da vežbamo.

Da li treba da se jede pre vežbanja?

– Odgovor je veoma individualan. Neki ljudi moraju da jedu pre vežbanja, dok se drugi osećaju najbolje ako ne jedu – rekao je doktor i dijetetičar Džejmi Scehr za Mind Body Green.

Ako ne osećate da vam je potrebna dodatna energija da biste imali bolje rezultate tokom vežbanja ne morate da jedete. Jedino je važno da jedemo nakon treninga jer je hrana naše “gorivo”.

– Proteini u ishrani se sastoje od aminokiselina, koje su u velikoj meri odgovorne za izgradnju mišića i njihovu “popravku”. Protein koji jedemo se razlaže na aminokiseline, a koje snabdevaju hranljive materije potrebne za popravku ovih oštećenja – kaže dijetetičar.

Kada treba da jedemo pre treninga?

Obroke treba konzumirati jedan do četiri sata pre treninga, dok se grickalice mogu uključiti bilo gde od 30 minuta do sat vremena pre vežbanja. Za one koji trče hrana neposredno pre treninga može da izazove crevne tegobe.

Voda tokom treninga

Ne samo da je voda važna tokom vežbanja već je takođe neophodno da se hidrirate i pre vežbanja. Nedovoljna hidratacija može da dovede do grčeva u mišićima, vrtoglavice i iscrpljenosti dok ste u teretani, tako da je neophodno da pijemo dovoljno vode, posebno tokom vrelih letnjih meseci.

magazin.novosti.rs