Spektar Vesti

Tutnji diplomatski rat između Rusije i Češke

Kao odgovor na subotnje proterivanje 18 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Pragu, Rusija je proglasila za nepoželjene 20 diplomata iz češke ambasade u Moskvi, prenosi agencija Beta.

Dala im je duplo kraći rok, 25 sati da napuste Rusiju, potvrdio je vicepremijer i privremeni šef češke diplomatije Jan Hamaček.

“Ambasador Viteslav Pivonjka vratio se iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Obavestili su ga da ruska strana proteruje 20 zaposlenih češke ambasade u Moskvi. Rok da napuste Rusku Federaciju dali su im do sutra u ponoć”, kazao je češkim medijima Hamaček.

Ruska ambasada u Pragu ima oko 135 zaposlenih a Češka je proterala 18 agenata GRU sa diplomatskim pokrićem zbog novih dokaza za osnovanu sumnju da su dvojica agenata ruske tajne službe GRU, inače osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine, bili umešani u eksploziju u skaldištu municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine.

U prvoj eksploziji 16. oktobra 2014. godine poginula su dvojica zaposlenih Imeks Grupe koja je tu držala oružje i municiju prodatu Bugarskoj, dok je druga eksplozija 3. decembra prošla bez žrtava ali uz znatne materijalne štete koje su sanirane tek prošle jeseni a istraga eksplozije i dalje je u toku.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je danas da su češke tajne službe i policija, o novim dokazima za osnovanu sumnju da su upravo ta dvojica agenata GRU za kojima traga i češka policija umešana u eksplozije u Vrbjeticama na jugu Češke, obavestile premijera i nadležne zvaničnike 7. aprila, kao i da je definitivni izveštaj i dokaze dobio u petak.

Češka ambasada u Moskvi ima oko 60 zaposlenih i šef spoljnopolitičkog odeljenja Kancelarije češkog predsednika Rudolf Jindrak kazao je da će Moskvu morati da napusti celo političko odeljenje ambasade u Rusiji.

“Češka će morati da reaguje, nemaju ni isti rok da napuste zemlju”, kazao je Jindrak.

Rusija je kategorično porekla da bi agenti njene GRU mogli da budu umešani u eksplozije municije u Češkoj i optužila je češke vlasti za provokaciju iz koje stoji uticaj SAD.

Podršku Češkoj u ovoj aferi koja je ozbiljno uzdrmala ionako loše odnose zvaničnog Praga i Moskve izrazile su između ostalih SAD i NATO a vicepremijer Hamaček rekao je da će od šefova diplomatije članica Evropske unije zatražiti da u ponedeljak izraze solidarnost sa Češkom, kao što su to učinile povodom afere Skripalj.

Podsetimo, 4. marta 2018. su na klupi u parku pronađeni čovek i žena bez svesti. Ubrzo se saznalo da je reč o reč o ruskom dvostrukom agentu Sergeju Skripalja i njegovoj kćerki Juliji. Skoro isto toliko brzo se saznalo da su otrovani i to nervnim bojnim otrovom pod imenom novičok, preneo je tada DW.

Zbog toga je trag vodio ka Skripaljevoj domovini Rusiji, gde je ovaj špijun zbog odavanja državnih tajni pao u nemilost. Tadašnja premijerka Velike Britanije Tereza Mej pred parlamentom je izjavila da iza napada „vrlo verovatno“ stoji Rusija a tadašnji britanski ministar spoljnih poslova i sadašnji premijer Boris Džonson kazao je da ne želi ni na koga da upire prstom, ali je uprkos tome Rusiju nazvao „zlom i destruktivnom silom“. Ambasadori su primili diplomatske note, postavili su se ultimatumi i sa obe strane su proterane desetine diplomata.