Spektar Vesti

Turska se sve dublje zaglibljuje u rat sa Rusijom: Turski kompleks za elektronsko ratovanje “Koral” oborio ruski dron “Orlan-10”

Turska je uhvaćena u napadu na ruski dron koji je vršio udare na militante u Siriji.

U blizini sela Marea, koje se nalazi severno od grada Alepa, oboren je ruski višenamenski vojni izviđački dron “Orlan-10”.

Prema teroristima grupe Jaysh Vatania Surya, dron je oboren vatrom sa zemlje, međutim, važno je napomenuti da bespilotna letelica nema karakteristična oštećenja.

Ovo ukazuje na činjenicu da je bespilotna letelica oborena nesmrtonosnim oružjem i, po svoj prilici, turskim sistemom elektronskog ratovanja.

Takve komplekse turska je vojska prethodno prebacila u severnu Siriju radi suprotstavljanja ruskoj i sirijskoj vojsci, kao i kurdskim oružanim grupama.

Na predstavljenim slikama, koje su objavili militanti grupe Jaish Vatania Suria (zabranjena u Rusiji), može se videti da je bespilotna letelica oštećena samo od udara u tlo, budući da uopšte nema tragova metaka.

Stručnjaci veruju da je Turska počela da pruža militantima još veću pomoć, pružajući im logistiku u poslednjim napadima ruskih vazduhoplovnih snaga i sirijske artiljerije.

Ovo će verovatno primorati Rusiju da samo pojača napade na militante i koristi sopstvene sisteme za elektronsko ratovanje.

Značajno je da su ranije turski mediji već objavili da su ovi kompleksi oborili rusku bespilotnu letelicu Orlan-10. (Webtribune, foto: Mil.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70259401)