VestiŽivot

Tri moćne biljne mešavine protiv PROLEĆNOG UMORA

Kratkotrajna promena raspoloženja i generalno, stanja celog organizma u ovom periodu godine karakteriše se kao prolećni umor. Uobičajeno, on traje dva do tri dana, ali ukoliko potraje onda je potrebno pribeći i nekim lekovitim preparatima za njegovo izlečenje. Uzrok javljanja ovog zdravstvenog problema nije do kraja definisan, ali se veruje da nastaje kao posledica više faktora koji dolaze sa promenom godišnjih doba odnosno prelaskom iz hladne zime u toplije proleće.

Naš organizam iziskuje vreme da se navikne na toplije vreme koje dolazi sa prolećem. Svaka promena zahteva da joj se prilagodimo, pa tako i promena godišnjih doba. Toplota koja dolazi sa prolećem širi krvne sudove i samim tim dovodi do pada krvnog pritiska. Nizak pritisak dovodi do tegoba u vidu slabosti, malaksalost i pospanosti. Pacijenti se žale da ne mogu da drže glavu ispravljenu i oči otvorene, samo bi da bi da spavaju.

Prevencija prolećnog umora

Da bi se simptomi prolećnog umora predupredili, preporučuje se:• Kvalitetna – nutritivno bogata i raznovrsna ishrana• Kvalitetan san• Unos dovoljne količine tečnosti• Fizička aktivnost• Boravak u prirodi i izlaganje sunčevoj svetlosti

Dolazi do poremećaja ustaljenom sistema hormona melatonin koji je zadužen za spavanje i hormona serotonin koji je zadužen za dobro raspoloženje. U toku zime se zbog dužeg trajanja noći stvarao više melatonin dok u toku proleća sa povećanjem broja sunčanih dana i toplotom stvara sve više serotonin hormona sreće. Organizam ne može od jednom da reši problem povećanog stvaranja sertonina i sve dok se ravnoteža melatonin/serotonin ponovo ne uspostavi mogu da se jave simptomi prolećnog umora.

Simptomi prolećnog umora su pre svega povezani za pospanošću i umorom, malaksalošću, zevanjem. Mogu da budu praćeni neraspoloženjem i stanjem sličnom depresiji, ali ponavljamo sve ovo je prolazno karaktera i trebalo bi da se stanje organizma normalizuje za par dana.

Preparat za prolećno čišćenje organizma

Pomešati po 50 grama biljaka rastavić, korena maslačka, lista koprive, osušenog cveta nevena, po 50 grama semena zobi, lanenog semena i omana. Tri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana podeljeno u nekoliko doza, pola sata pre obroka.

Preparat protiv hroničnog prolećnog umora

Pomešati po 50 grama biljke ehinacee, matičnjaka, petrovca, 50 grama slatkog korena i 50 grama ploda kleke. Biljke usitniti i pomešati. Pet supenih kašika preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 45 minuta. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima.

Preparat protiv prolećne pospanosti

Pomešati 100 grama ruzmarina, 50 grama biljke troskot, 25 gama cikorije i 25 grama slatkog korena. Tri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana podeljeno u nekoliko doza, pola sata pre obroka.

magazin.novosti.rs