SpektarVesti

Trećini stanovništva Sudana potrebna pomoć, glad preti milionima

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk izjavio je da je jednoj trećini stanovništva Sudana potrebna humanitarna pomoć, javlja Anadolija.

Turk je na konferenciji za novinare u Kartumu, glavnom gradu Sudana, kazao da se sedam miliona ljudi u Sudanu suočava s pretnjom od gladi zbog prehrambene nesigurnosti.

Dodao je da se Sudan nalazi u teškoj i opasnoj situaciji, istakavši da je došao u posetu toj afričkoj zemlji ubrzo nakon imenovanja na dužnost.

Turk je kazao da je potrebno hitno pružiti pomoć i podršku Sudanu.

„Naša kancelarija u Kartumu zabeležila je takođe 19 slučajeva silovanja i seksualnog uznemiravanja, a možda i više, tokom demonstracija koje su počele 25. oktobra 2021. godine“, rekao je on.

Kako je kazao, situacija u Sudanu se ne popravlja, napominjući da je civilima potrebna hitna zaštita, te da je potrebno izraditi nacionalni akcioni plan za pružanje sigurnosti.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine, kada je vojska smenila prelaznu vladu premijera Abdal Hamdoka i proglasila vanredno stanje, što potez koji se smatra vojnim udarom.

N1