SpektarVesti

Toplotni udar u Evropi, šumski požari besne od Portugala do Turske (VIDEO)

Šumski požari izazvani snažnim vetrovima haraju u sušnim regionima Portugala, Španije, Francuske i Hrvatske, gutajući domove i ugrožavajući stoku jer se veliki deo Evrope “prži” na temperaturama većim od 40 stepeni Celzijusa.

U centralnom portugalskom okrugu Leirija, umorni vatrogasci su se borili da obuzdaju požar koji je ometao jak vetar.

Snimci sa tog područja objavljeni u sredu pokazuju kako je nebo crno od dima koji suklja niz autoput i plamena koji liže krovove kuća u malom selu.

Premijer Antonio Kosta rekao je da je sreda „bila veoma težak dan“, pozvao da se otkažu sve aktivnosti i upozorio da su vatrogasci i drugi koji se bore sa požarima iscrpljeni.

Najviše zabrinjava požar u blizini grada Pombal, gde su u četvrtak iz vazduha ugašeni šumski požari koji su zahvatili lako zapaljive borove i stabla eukaliptusa.

„Kada eukaliptus gori, to je kao eksplozija“, rekao je za Rojters jedan stariji stanovnik sela Gestiera.

U susednoj Španiji, požar je izbio u utorak u regionu Ekstremadura i proširio se na oblast Salamanke u regionu Kastilja i Leon, zbog čega su vlasti u četvrtak evakuisale 49 dece iz letnjeg kampa.

Izgorelo je više od 4.000 hektara zemlje, kažu vlasti.

Španska meteorološka agencija AEMET očekuje da će se vrhunac toplotnog talasa završiti u četvrtak, sa temperaturama koje će verovatno premašiti 44 stepena Celzijusa u velikim delovima južne Španije.

Agencija Rojters javlja i o požaru u Hrvatskoj, gde su vatrogasci gasili tri velika šumska požara u okolini Zadra i Šibenika.

Oštećena je i kuća stranog državljanina koji je ove godine prodao imovinu u Nemačkoj i doselio se u selo Raslina kod Šibenika.

„Kupio sam kuću u januaru… završio sam život u Nemačkoj… i došao ovde“, kaže Arnd Dreste (55) pokazujući ugljenisane zidove svoje kuće, koja je teško oštećena u požaru.

Gori i u Francuskoj i Turskoj

U jugozapadnoj Francuskoj, oko 1.000 vatrogasaca i šest vatrogasnih aviona pokušavaju da obuzdaju dva požara koja su izbila u utorak.

„Požar još nije pod kontrolom“, saopštile su lokalne vlasti provincije Žironda.

Najveći od dva požara u Žirondi izbio je u blizini grada Landirasa južno od Bordoa, gde su putevi zatvoreni, a 500 stanovnika evakuisano.

Drugi požar izbio je na obali Atlantika, u blizini Pilatove dine, najveće dine u Evropi, u zalivu Arkašon, sa teškim oblacima dima koji su se nadvijali iznad.

Iz pet kampova u sredu je evakuisano oko 6.000 ljudi, a u četvrtak je evakuisano još 60 ljudi.

Hiljade ljudi evakuisano je iz svojih domova na jugozapadu turskog poluostrva Datča, gde je u sredu izbio požar koji je tokom noći podstakao jak vetar i ugrozio stambena naselja.

Ministar šumarstva rekao je da je požar stavljen pod kontrolu u četvrtak pošto ga je ugasilo sedam aviona i 14 helikoptera.

Toplotni udari sve češće pogađaju Evropu

Naučnici okrivljuju čoveka jer su svojim postupcima promenili klimu i odgovorni su za globalno zagrevanje, koje izaziva sve češće ekstremne vremenske pojave.

Toplotni talas ovih dana je zahvatio i Kinu i Sjedinjene Države.

Studija objavljena u časopisu Nature prošle nedelje pokazuje da se broj toplotnih talasa u Evropi povećao tri do četiri puta brže nego u drugim delovima slične geografske širine, kao što su SAD i Kanada. Veliki razlog za to je mlazni tok koji se deli na dva dela tokom dužih perioda.

„Evropa je veoma pogođena promenama atmosferske cirkulacije“, kaže Kai Kornhube, jedan od autora studije i klimatolog sa Univerziteta Kolumbija.
N1