SpektarVesti

Teleskop “Džejms Veb” detektovao ugljen-dioksid na egzoplaneti

Teleskop NASA “Džejms Veb” došao je do još jednog velikog naučnog otkrića – pronašao je tragove ugljen-dioksida (CO2) na planeti izvan Sunčevog sistema.

Iako ta egzoplaneta nikad neće biti pogodna za život, uspešan pronalazak CO2 naučnicima daje nadu da se može doći do sličnih zapažanja na planetama bližim Zemlji, piše agencija AFP.

„Moja prva misao bila je: ‘Vau, stvarno imamo priliku da detektujemo atmosfere planete veličine Zemlje”, napisala je na Tviteru Natali Batala, profesorka na univerzitetu Kalifornija u Santa Kruzu, jedna od stotine istraživača na projektu „Veb“.

Studija egzoplanete WASP-39, vrućeg gasovitog džina koji kruži oko zvezde 700 svetlosnih godina daleko, uskoro će biti objavljen u časopisu Nature.

„Za mene to otvara vrata za buduća istraživanja superzemlji ili čak planeta veličine Zemlje”, rekao je Pjer-Olivije Lagaž, astrofizičar francuske Komisije za atomsku energiju (CEA). Superzemlje su planete veće od naše, ali manje od Neptuna.

Otkrivanje ugljen-dioksida će naučnicima pomoći i da bolje saznaju kako se WASP-39 formirao, saopštila je NASA.

Ta egzoplaneta kruži oko svoje zvezde jednom svaka četiri dana, ima masu četvrtine Jupitera, ali 1,3 puta veći prečnik.

Frekvencija njegove orbite i velika atmosfera učinili su WASP-39 idealnim kandidatom za rana testiranja „Vebovog“ infracrvenog senzora NIRSpec.

Teleskopi „Habl“ i „Spicer“ već su detektovali vodenu paru, natrijum i kalijum u atmosferi te egzoplanete, ali tek s „Vebom“ je otkriven i ugljen-dioksid.

„Bio je to poseban trenutak, pređena je važna granica u poznavanju egzoplaneta”, rekao je Zafar Rusamkulov, istraživač sa Univerziteta „Džons Hopkins“, u saopštenju NASA.

Taj devet milijardi dolara vredan teleskop, imenovan po direktoru NASA od 1961. do 1986. godine, lansiran je krajem prošle godine.

Projekat predvodi NASA u partnerstvu sa evropskim i kanadskim svemirskim agencijama, a teleskop je 100 puta snažniji od „Habla“.

N1