Spektar Vesti

Svim sredstvima ćemo onemogućiti POSRBLJAVANJE Crne Gore

foto: prntscr/YT/N1

DPS, povodom najavljene odluke vlade za sticanje crnogorskog državljanstva, poručuje da će braniti nacionalne i državne interese Crne Gore, svim sredstvima, prenosi Tanjug.

Cilj je, kako je navela ta partija čiji je lider Milo Đukanović, onemogućiti posrbljavanje države Crne Gore.

Na juče održanoj sednici, kojom je predsedavao predsednik partije, Predsedništvo je osudilo nameru Vlade Crne Gore da donese Odluku o izmeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao i da se usvoji Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Ovo stranačko telo DPS je konstatovalo da je, kako je saopšteno, “nedvosmislena namera nove parlamentarne većine da na ovaj način sprovede izborni inžinjering, kako bi se obezbedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu menjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u dodatnu destabilizaciju države”.

Poručili su da, ukoliko vlada usvoji navedeni Predlog Odluke i Nacrta, DPS će uputiti odgovarajuću inicijativu prema Ustavnom sudu, budući da je, kako tvrde, zbog predvidjene retroaktivne primene, takva odluka “apsolutno neustavna”.

“Takođe, konstatovano je da aktuelna parlamentarna većina jeste osvojila potrebnu većinu da bi formirala vladu kako bi vodila unutrašnju i spoljnu politiku, ali da to ne znači da je dobila pravo da svojim delovanjm obezdržavi Crnu Goru i uvede je u velikosrpski nacionalni projekat”, navodi se u saopštenju.

“DPS će svim sredstvima braniti našu državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja”, poručili su iz stranke Mila Đukanovića.

Kako je prenela Slobodna Evropa nekoliko stotina građana okupilo se 8. aprila ispred sedišta Vlade Crne Gore u Podgorici protestujući zbog najavljene namere Vlade da spusti kriterijume za dobijanje crnogorskog državljanstva.

U međuvremenu, Vlada je odložila razmatranje spornog dokumenta zbog čega su organizovani protesti.

Uz crnogorske zastave i druga obeležja, okupljeni skandiraju, “Nije naša Vlada!”, “Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana!” uz uvredljive poruke upućene članovima izvršne vlasti.

Premijer Zdravko Krivokapić optužio je na Twitteru, predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da destabilizuje Crnu Goru i da je on “izveo narod na ulicu”.

“Pozivam predsjednika Đukanovića da ne destabilizuje državu i da narod koji je izveo na ulice pozove da se vrati kućama. Neredi koje produkuje neće zaustaviti ruku pravde i pravnu državu”, napisao je Krivpkapić, poručujući da će biti usvojeni i tužilački zakoni i izmenjeni kriterijumi za sticanje državljanstva “u interesu države Crne Gore i njenih građana i nikakvi skupovi u organizaciji DPS-a (Demokratska partija socijalista) to neće zaustaviti”.