Please enter an Access Token
Vesti

Svi tužioci da se bave sprečavanjem divlje gradnje

Viši javni tužilac u Beogradu naložio je javnim tužiocima Prvog i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva da iz plana i programa rada za 2023. godinu izostave Odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole.

Više javno tužilaštvo (VJT) je saopštilo da će ukidanje Odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole prekinuti praksu po kojoj o svim prijavama za nelegalnu gradnju odlučuju samo tri zamenika javnog tužioca (dva u Prvom i jedan u Trećem osnovnom tužilaštvu), odnosno, ubuduće će se krivične prijave ravnomerno raspoređivati na sve zamenike javnih tužilaca bez izuzetka.

VJT ističe da su Prvo i Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu jedina tužilaštva u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koja su u svom radu odstupila od pravila da se krivične prijave dodeljuju po unapred utvrđenom redosledu svim zamenicima javnih tužilaca i to upravo u oblasti nelegalne gradnje, što je izazvalo podozrenje u javnosti, imajući u vidu da se radi o tužilaštvima na čijoj se teritoriji nalazi najskuplje i najeksluzivnije građevinsko zemljište.

Navedene izmene, dodaje VJT, naložene su na osnovu izveštaja Odeljenja za profesionalni nazor i pisanih izjašnjenja javnih tužilaca predmetnih tužilaštava, iz kojih je utvrđeno da je prilikom rešavanja ovih krivičnih dela bila dominatna upotreba instituta sporazuma o priznanju krivičnih dela, kao i da zamenici javnih tužilaca koji su postupali u oblasti suzbijanja nelegalne gradnje nisu imali bilo kakvu specijalizaciju za navedenu oblast.

Takođe je uočeno, navodi se u saopštenju VJT da su učiniocima krivičnih dela prevashodno izricane mere upozorenja ili kazne ispod zakonskog minimuma, kao i da zamenici javnih tužilaca koji su se isključivo bavili gradnjom bez građevinske dozvole, nisu imali odgovarajuću komunikaciju sa Posebnim odeljenjem za sprečavanje korupcije VJT u Beogradu, odnosno nisu mu ukazivali na slučajeve u kojima postoji sumnja na pranje novca.

VJT očekuje da će ovi potezi povećati efikasnost tužilaštava u procesuiranju nelegalne gradnje, otklanjanje eventualnih koruptivnih tačaka u ovoj oblasti, kao i ujednačavanje tužilačke prakse.

Related posts

Ljudi su želeli samo da se zabave

admin

Lekari u Rumuniji koristili pejsmejkere izvađene iz mrtvih pacijenata

admin