PolitikaVesti

Suverene odluke Podgorice, Sofije i Skoplja o zabrani preleta

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija su kao suverene države “donele suverene odluke o vazdušnom prostoru koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda”, saopštio je Stejt department, dodajući da SAD pozivaju Srbiju da uskladi svoju politiku sa ostatkom Evrope.

Na pitanje Glasa Amerike o ruskoj osudi i pretnji posle otkazivanja posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu, zbog odluke Podgorice, Skoplja i Sofije da zatvore vazdušni prostor za njegov avion, portparol Stejt departmenta Ned Prajs je novinarima rekao da SAD pozivaju Srbiju „da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa ostatkom Evrope“.

„Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Rusije i da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da budemo partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbednost“, rekao je Prajs.

Na pitanje kako će SAD i NATO zaštitit tri zemlje, koje su zatvorile vazdušni prostor, od ruskih pretnji, Prajs je rekao da su sve tri članice NATO, a posvećenost članu pet u „odnosu na sve tri je obavezujuća“.

Kremlj je potez Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije, koje su zabranile prelet aviona Sergeja Lavrova, okarakterisao kao “neprijateljski čin” i saopštio da “takva neprijateljska dela mogu da izazovu određene probleme”, naveo je Glas Amerike.

N1