VestiŽivot

Stvari koje se IPAK mogu prati u VEŠ-MAŠINI: Uštedite vreme i snagu

Pojedine stvari mnogi izbegavaju da peru u mašini zato što smatraju da će se oštetiti, da nije efikasno ili da sam predmet koji se pere može oštetiti ovu belu tehniku.

Zato većina određene predmete nosi na hemijsko ili, pak, pere na ruke. Za tim nema potrebe kada su sledeće stvari u pitanju:

1. Krpa džogera

Preporučuje se oprati krpu džogera nakon svakog korišćenja. Većina to radi ručno, ali bez ikakvih problema možete je ubaciti u veš-mašinu i uštedeti vreme i energiju. Potrebno je da pre ubacivanja u mašinu uklonite dlake, mrve i slične ostatke, a potom da je ubacite u vrečicu za pranje veša. Poželjno je krpu prati na temperaturi višoj od 60 stepeni, običnim detrdžentom.

2. Sunđeri

Sunđere bi trebalo što češće menjati, a preporuka je da na sedam dana menjate stari sunđer novim. Ako želite da ga očistite od prljavštine, prekratite posao i ubacite ga u veš-mašinu.

3. Silikonski predmeti

Ovo se najviše odnosi na silikonske predmete iz kuhinje. Silikonsku rukavicu za rernu, kalupe i slične stvari možete oprati u veš-mašini umesto na ruke.

4. Staze i manji tepisi

Jedino što morate imati na umu ukoliko se odlučite da staze i manje tepihe perete u mašini jeste da smanjite broj obrtaja i da ne preterujete sa temperaturom. Sve isto važi i za patosnice u automobilima.

5. Plišane igračke

Plišane igračke vremenom mogu pokupiti dosta prljavštine i prašine. Pre nego što ih ubacite u veš-mašinu istresite igračku i pokvasite je toplom vodom. Zatim je stavite u vrećicu, pa u mašinu. Ne preporučuje se pranje igračaka koje su lepljenje ili su na baterije. Obratite pažnju na maksimalno dozvoljenu temperaturu na etiketi igračke.

6. Manji jastuci

U jastucima se, baš kao i u jastučnicama, nakuplja prašina, grinje, ali i mrtve ćelije kože. Nikakav neće biti problem ako se odlučite da i jastuke operete u mašini. Dodajte i omekšivač.

7. Krevet za psa

Ovo važi za sve krevetiće za kućne ljubimce, osim onih sa tvrdim ili krtonskim dnom.

8. Kačketi

Na kačketima se nakuplja dosta prljavštine i znoja, te je preporučljivo ukloniti nečistoće. Možete ih prati u mašini, samo je potrebno da temperatura bude niža, a broj obrtaja manji. Izbegavajte sušenje u mašini.

9. Rančevi

Istresite sve iz ranca i otvorite sve pregrade, a potom, tako otvorenog, operite u mašini na niskoj ili toploj tempraturi.

magazin.novosti.rs