Vesti Život

Stručnjaci upozorili na simptom dijabetesa koji je često zanemaren

Prema nedavnom istraživanju, kod obolelih od dijabetesa postoji rizik od problema sa zubima, a čak je oko 20 odsto veći kod onih koji ne vode dovoljno računa o svom stanju.

Kod dijabetičara se verovatno razvija zubni karijes jer glukoza, koja cirkuliše u krvi, podržava bakterije u ustima koje oslobađaju demineralizirajuće kiseline. To bi moglo da bude razlog povećanju rizika za propadanje i gubitak zuba.

Rezultati meta-analize 22 posmatračke studije sprovedene širom sveta

Istraživači su istakli da dijabetes povećava rizik od oralnih bolesti sa upalnim odgovorom i smanjenom proizvodnjom pljuvačke zbog konzumiranja propisanih lekova.

Viši autor studije, Abdolhalim Rajabi, rekao je za “Medscape News” da postoje “različite poznate komplikacije koje se razmatraju u lečenju dijabetesa, uključujući neuropatiju, nefropatiju, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju i bolest bubrega”.

Međutim, navodi Rajabi, “hronična komplikacija ove bolesti, koja može da bude manje uočljiva i manje opipljiva, jeste propadanje i gubitak zuba, što takođe može da pogorša druga stanja”.

Nalazi ističu potrebu da se obrati pažnja na zdravlje zuba dijabetičara

Komplikacije obično uključuju suva usta, karijes i parodontalnu bolest, što može da dovede do gubitka zuba u teškim slučajevima.

Procenjuje se da oko trećina pacijenata sa dijabetesom pati od problema sa usnom dupljom kao rezultat lošeg održavanja oralne higijene, prenosi Index.hr.

N1