SpektarVesti

Stravično ubistvo: Vezala je kosu u rep, a policija ju je izrešetala u grudi, vrat i glavu

Brutalno ubistvo Hadis Nadžafi dogodilo se nekoliko dana nakon što je iranska moralna policija pretukla Mahsu Amini (22) na smrt jer se nije pridržavala strogih pravila o hidžabu u zemlji

Hadis Nadžafi, devojka iz Irana, brutalno je ubijena tokom protesta na ulicama Karadža, gde se veliki broj ljudi okupio da izrazi negodovanje zbog brutalne smrti Mahse Amini.

U Nadžafi su bezbednosne snage ispalile šest hitaca.

Dvadesetogodišnja devojka 24. septembra zadobila je prostrelne rane grudi, lica i vrata, javljaju mediji.Brutalno ubistvo Hadis Nadžafi dogodilo se nekoliko dana nakon što je iranska moralna policija pretukla Mahsu Amini (22) na smrt jer se nije pridržavala strogih pravila o hidžabu u zemlji.

Mahsa je bila u poseti rođacima u Teheranu kada ju je moralna policija uhapsila i odvela u pritvor gde su je brutalno pretukli. Devojka je dobila srčani udar i preminula.

Njena smrt dovela je do demonstracija širom Irana i podstakla oštar odgovor iranskog predsednika Ebrahima Raisija koji je naredio policiji da se “odlučno obračuna” sa demonstrantima.

Video snimak, koji kruži društvenim mrežama, prikazuje Hadis Nadžafi kako vezuje rep dok se sprema da se priključi grupi demonstranata. Nakon toga je upucana.

Njen simboličan potez postao je novi simbol stradanja u borbi za slobodu u Iranu.

O njenoj smrti izvestio je i istaknuti iranski novinar Masih Alinedžad.

– Ova 20-godišnja devojka koja se spremala da se pridruži protestu protiv ubistva #MahsaAmini ubijena je sa šest metaka. Snage bezbednosti Islamske Republike upucale su Hadis, u grudi, lice i vrat – napisao je Alinedžad na Tviteru.

Pojavio se i drugi snimak koji prikazuje porodicu ubijene devojke kako plače nad njenom fotografijom na sveže iskopanom grobu.Ovo je podstaklo prijatelje i porodicu da podele njene video snimke na kojima se vidi kako pleše okolo ili pozira pred kamerama.

Najmanje 100 demonstranata je ubijeno, a hiljade ranjeno tokom masovnih protesta u Iranu.

Telegraf.rs, foto: prntscr/twitter