VestiŽivot

Starenje se može USPORITI uz par jednostavnih trikova koje ćete OBOŽAVATI

Ma koliko da se mnogi ne plaše starenja, niko zasigurno nije srećan što izgleda starije i svima je stalo da izgledaju što mlađe u odnosu na svoje vršnjake. Ono što značajno utiče na naše starenje su nezdrave namirnice, odnosno ishrana puna nezdravih sastojaka, puna masti i šećera. Evo nekoliko saveta kako da se tragovi starenja i godina ne vide na vašem telu i posebno – licu.

Konzumiranje narandžastog povrća

Povrće poput mrkve, batata i bundeve bogato je beta karotenom koji održava kožu elastičnom i hidratantnom i štiti od UV zračenja.

Nedovoljno proteina

Sa godinama se mišićna masa smanjuje zbog čega dolazi do povreda i bolesti pa je važno jesti dovoljno proteina kako ne bi brže starili.

Konzumiranje dovoljno vlakana

Osim proteina važno je jesti i vlakna koja poboljšavaju probavu i smanjuju rizik od bolesti što je važno za zdrav i dug život.

Smanjenje šećera

Konzumiranje previše šećera povećava nivo glukoze u krvi što uzrokuje glikaciju pa dolazi do oštećenja kolagena i pojave bora na koži.

Velika količina prerađenog mesa

Često konzumiranje prerađenog mesa kao što su kobasice i slanina vrlo je nezdravo jer takva hrana povećava rizik od raka. Takođe, sadrži puno natrijuma pa prekomerno konzumiranje može uzrokovati starenje ćelija.

magazin.novosti.rs