VestiŽivot

Šta sve može prouzrokovati HOLESTEROL u krvi? Loša ishrana nije jedini krivac

Holesterol se produkuje u jetri, koncentracija ovog ovog jedinjenja usko je povezana sa metabolizmom masti u organizmu. Stručnjaci kažu da se visoke vrednosti holesterola mogu dovesti u vezu sa načinom ishrane, delovanjem hormona, nasleđem. Ima, ipak, sve više podataka, prema kojima, na ukupan nivo holesterola deluju i neki manje poznati faktori kao što su stres, sedelački način života. Normalne vrednosti holesterola iznose 3,1 – 5,5 mmol/l, snižene ispod 3,1 mmol/l,  povećane preko 5,5 mmol/l.

Hronični stres i visok holesterol

Hronični stres izaziva brojne zdravstvene probleme, uključujući visok holesterol. Više su vrednosti lošeg LDL holesterola, dok je niži nivo dobrog HDL holesterola. Hormoni stresa, kao što su kortizol i adrenalin,  pokreću mehanizam koji rezultira povišenim vrednostima šećera u krvi. Usled ovog stanja, tokom vremena, javljaju se upale, a jetra počinje da luči veće količine holesterola i masnoća u krvi triglicerida.

Nefiltrirana kafa i visok holesterol

Nefiltrirana domaća kafa ili espreso još jedan je faktor koji može uticati na vrednosti holesterola. Na ovaj način pripremljena kafa sadrži masna jedinjenja u zrnu koja se nazivaju diterpeni, koja mogu povećati vrednosti lošeg LDL holesterola. Stručnjaci savetuju da se ne konzumiraju više od četiri šoljice nefiltrirane kafe dnevno.

Kako upotreba lekova utiče na holesterol?

Neki medikamenti mogu neočekivano delovati na vrednosti holesterola. Pilule za kontrolu rađanja, retinoidi, kortikosteroidi, antivirusni lekovi i antikonvulzanti mogu ponekada povećati vrednosti holesterola. Lekovi za visok krvni pritisak, kao što su diuretici i stariji oblici beta-blokatora mogu, takođe, delovati na isti način. Savet je da se u ovom slučaju posavetujemo sa lekarom koji nam može prilagoditi doze leka ili preporučiti neku drugu terapiju.

Problemi sa štitnom žlezdom

Organizam koristi hormone štitne žlezde kako bi uklonilo višak holesterola. U slučaju poremećaja rada štitne žlezde nedovoljno aktivne štitne žlezdu ili hipotireoze, rastu nivoi ukupnog holesterola i lošeg LDL holesterola. Umor, suva koža, slabost i bolovi u mišićima najočitiji su simptomi hipotireoze, koja se dijagnostikuje na osnovu laboratorijskih analiza krvi.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 može dovesti do visokih vrednosti šećera u krvi, koji se mogu vezati za proteine, poput molekula holesterola i učiniti holesterol još štetnijim. Pacijenti sa dijagnozom dijabetesa 2 imaju više malih gustih LDL holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Menopauza i visok holesterol

Hormon estrogen deluje na nivo holesterola, nakon menopauze kod žena zbog pada nivo estrogena, zbog čega dolazi do porasta nivoa holesterola. Istraživanja pokazuju da nivoi lošeg LDL i ukupnog holesterola rastu kada žena prestaje da dobija menstruaciju. Dodatni problem je i to što se neke žene ugoje posle menopauze ili postanu manje fizički aktivne i samim tim utiču na faktore rizika koji dovode do visokih vrednosti holesterola.

Sedelački način života

Dugotrajno sedenje je loše za opšte zdravlje i povezano je sa gojaznošću, srčanim oboljenjima i visokim holesterolom. Kada predugo sedimo za 95 odsto opadaju vrednosti enzima koje štetni LDL pretvaraju u dobar HDL holesterol. Savet je da zato pravimo česte pauze i da ustajemo na svakih 30 minuta.

Poremećaji funkcija jetre

Jetra je organ koji proizvodi, obrađuje i razlaže holesterol. Jedno od dosta čestih stanja je nealkoholna masna jetra koja nastaje kao posledica skladištenja viška masnoća u telu. Smatra se da stanje pogađa jednu od četiri odrasle osobe. Teži oblik bolesti je nealkoholni steatohepatitis, koji uzrokuje oticanje jetre i ožiljke, što dovodi do ciroze jetre.

Konzumacija alkohola

Jetra je organ koji razlaže alkohol, jedno istraživanje pokazalo je da su muškarci koji su odjednom konzumirali više od četiri pića imali lošije vrednosti holesterola, isti problem je uočen i kod muškaraca koji su povremeno koristili alkohol. Stručnjaci naglašavaju da su maksimalno dozvoljene dnevne količine alkoholnih pića za žene jedno i dva za muškarce.

Trudnoća

Tokom trudnoće organizam majke usmerava dodatne količine holesterola na razvoj i rast fetusa. Kod trudnica zbog toga nivo holesterola može biti veći i za 50 odsto u  drugom i trećem trimestru. Ovaj privremeni porast holesterola ne stvara probleme ni majci niti bebi.

Bolesti bubrega

Holesterol utiče na funkcionisanje bubrega, istraživanja pokazuju da visok holesterol može štetno delovati na funkciju bubrega i povećati rizik od bolesti. Sa druge strane, i problemi sa bubrezima mogu povećati nivo holesterola. Istraživanja pokazuju da nefrotski sindrom, vrsta poremećaja bubrega, utiče na viši nivo LDL i ukupnog holesterola. Hronična bolest bubrega snižava vrednosti dobrog HDL holesterola.

Ishrana bogata visokim sadržajem šećera

Zasićene masti smatraju se glavnim uzročnikom kardiovaskularnih oboljenja, dok se šećer ističe kao krivac za oštećenja jetre. Kod ishrane bogate slatkišima jetra proizvodi više holesterola i triglicerida. Ishrana sa dosta zastupljenih šećera uzrokuje više nivoe LDL holesterola i triglicerida, a manje HDL holesterola.

magazin.novosti.rs