VestiŽivot

Šta sve može da se dogodi u ORGANIZMU ako spavate MANJE OD PET SATI DNEVNO: Stručnjaci upozoravaju

Novija istraživanja došla su do zaključka da nedovoljno sna može ugroziti zdravlje

Bioritam ljudi današnjice u velikoj meri je poremećen. Sve više njih pati od nesanice ili odlazi u krevet jako kasno, što nesumnjivo utiče na zdravlje. Najnovija studija je pokazala da spavanje pet ili manje sati po noći može da ugrozi zdravlje našeg organizma za 15 procenata. Veza između kvalitetnog sna i imuniteta je od suštinskog značaja.

Kada smo budni, naš mozak, ali i ostatak organizma koriste hemijske sastave, poznate kao neurotransmiteri za međusobnu “komunikaciju”, odnosno slanje informacija od nervnog do imunološkog sistema i ostatka tela. Spavanje pomaže da se održe na optimalnom nivou zalihe ovih vrsta neurotransmitera.

Kada osoba ne spava dovoljno ili ima loš kvalitet sna, telo će biti u stanju da proizvede manje molekula neurotransmitera. To dalje ima za posledicu da mnog telesne funkcije, uključujući i imunološki sistem, neće raditi optimalno.

Osim toga, dok spavamo, naš organizam proizvodi više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i ostalih bolesti. Samim tim, loš san može da prouzrukuje njihovu  smanjenu proizvodnju, što dalje ima implikacija na opadanje imuniteta.

„Nedostatak sna čini osobu podložnijim običnoj prehladi“, smatra Viktorija Glas, doktor medicine i medicinski istraživač, prenosi “Real Simple”.

Kvalitetan san može pomoći našem telu da se brže oporavi.

magazin.novosti.rs