VestiŽivot

Šta se može desiti sa kožom ako 21 DAN NE BUDETE PILI KAFU? Stručnjaci objašnjavaju

Kafa je mnogima omiljeni napitak. Početak dana skoro niko ne može da zamisli bez šoljice ovog napitka. Mnoga istraživanja su potvrdila da ispijanje kafe na prazan želudac nije dobra ideja, ali kakav učinak kofein ima po zdravlje kože.

Kafa sadrži kiseline koje u kombinaciji sa hormonima mogu uticati na izgled kože. Zapravo, kiseli kofein zajedno sa kortizolom (hormonom stresa) može dovesti do pojačanog lučenja sebuma, a samim tim i povećane masnoće kože. Isto tako, može doći do dehidratacije kože jer kafa deluje kao diuretik i pospešuje mokrenje.

Zato je sprovedeno istraživanje uticaja kofeina na kožu. U njemu su učestvovali ljudi koji su pili 1 do 3 šolje kafe dnevno i koji su ujedno imali problem sa aknama. Eksperiment je trajao 21 dan, upravo onoliko koliko je potrebno da se neka radnja ustali kao navika.

Učesnici su imali zadatak da ne konzumiraju kafu 21 dan. Prvih nekoliko dana osećali su tromost, ali se nakon toga njihov organizam brzo prilagodio. U drugoj i trećoj nedelji eksperimenta, učesnicima su se pore znatno smanjile, kao i problem sa aknama. Takođe, oni su izjavili da su imali kvalitetniji i bolji san, kao i da su imali više energije za svakodnevne aktivnosti.

magazin.novosti.rs