SpektarVesti

SSP kritikuje sporazum koji je potpisan sa Rusijom: Narušena pozicija Srbije oko KiM

Stranka slobode i pravde osudila je jučerašnje potpisivanje “Plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za period 2023-2024” koji je zaključen na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izvestilo je kasno uveče u petak da su Nikola Selaković i njegov kolega iz Rusije, Sergej Lavrov, potpisali ovaj dokument.

„Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir i dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisjedini teritoriju druge međunarodne priznate zemlje“, poručili su iz Stranke slobode i pravde, preneo je KoSSev.

Navode da su na takvu odluku Moskve negativno reagovale ne samo Evropska unija i Amerika, već i Kina i Indija, te naglašavaju da je i Srbija u više navrata i zvanično podržala teritorijalni integritet Ukrajine.

U reakciji se dodaje da, međutim, postoji poseban problem, tj da Selaković „ne vidi vezu sa pitanjem rešavanja problema Kosova i Metohije, pošto se države koje priznaju KiM pozivaju na presedan i mogućnost priznanja našeg dela teritorije“.

„Potpisujući ovaj sporazum na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, u zamenu za mogućnost fotografisanja sa Lavrovim, naša vlast direktno krši našu poziciju oko KiM, omogućava ruskoj vlasti da izađe iz blokade uzrokovane napadom na suverenu zemlju i nasilnog menjanja granica“, naglašavaju iz SSP-a.

Preciziraju da u vreme kada „ceo svet“ osuđuje ponašanje Moskve, srpski tehnički ministar „gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše“.

„Ovakvim potezom Selakovića je narušena naša pozicija o KiM i dodatno izolovana Srbija od ostatka sveta koji brani suverenost država“, zaključili su u reakciji.

Za razliku od SSP-a, predsednik Novog DSS-a, Miloš Jovanović, kaže da potpisivanje ovog dokumenta predstavlja „dobar potez“ Srbije.

„Svaka saradnja sa Rusijom i svako produbljivanje saradnje ne samo na političkom, već i na ekonomskom i vojnotehničkom nivou je dobra stvar za Srbiju. Ako pravite plan redovnih konsultacija za period od dve godine, mislim da to više ide u prilog tome da neće biti sankcija Rusiji nego da će ih biti. I mislim da je to ispravan stav“, poručio je Jovanović, a preneo Danas.