SpektarVesti

Srbija treba da pokaže privrženost svom strateškom cilju članstva u EU

“Srbija je napravila strateški izbor, napravila ga je pre više godina i Evropska unija čeka da Srbija zaista deluje na osnovu tog izbora, a izbor je da bude deo evropske porodice, da bude deo EU, i da radi na pristupanju”, izjavio je izvestioc Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

On je u intervjuu za portal „European Western Balkans“ naveo da  je ohrabrujuće što Srbija ima parlament koji je više pluralističan. Obrazlaže time da je sada opozicija aktivan deo Skupštine, kao i da zna „da se dosta radi na reformi pravosuđa na institucijalnom nivou“.

„Druga poruka, pored usklađivanja, je ozbiljnost kada je u pitanju formiranje vlade. Veoma mali broj ljudi u institucijama EU razume i veoma je teško objasniti mojim kolegama zašto u oktobru Srbija još uvek nema formiranu vladu nakon prilično jasnog rezultata na izborima u aprilu. Svaka nedelja bez vlade je izgubljena kada je u pitanju rad na važnim reformama. Dakle, glavna poruka jeste da mi trenutno čekamo formiranje vlade, Srbija je na potezu. Ovo ni na koji način nije pritisak koji mi vršimo na Srbiju, mislim da se Srbija sama stavila u ovu poziciju propuštajući blagovremeno donošenje odluka o ključnim pitanjima“, kazao je Bilčik.

Poručuje da Srbija mora da napreduje po svim ovim pitanjima, i naglašava da trenutno Srbija ne napreduje ni po jednom pitanju, jer „nema vladu koja bi imala jasan set prioriteta i opredeljenja za fundamentalnije reforme“.

„Srbija mora da napreduje po svim ovim pitanjima, ali trenutno Srbija ne napreduje ni po jednom pitanju, jer nema vladu koja bi imala jasan set prioriteta i opredeljenja za fundamentalnije reforme. Istovremeno smo u situaciji da Srbija jasno nastavlja da ima drugačiji stav kada je u pitanju spoljna politika“, naveo je Bilčik.

N1