SpektarVesti

Srbija ne može prema EU bez sankcija Rusiji

Srbija ne može da napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji bez postepenog usaglašavanja politike prema trećim zemljama, uključujući Rusiju, naglasili su u utorak poslanici Evropskog parlamenta.

Slovački demohrišćana Vladimir Bilčik je na plenarnoj sednici u Strazburu predstavio svoj izveštaj o Srbiji za 2021. godinu, o kojem će poslanici glasati u sredu.

„Uspešan evropski put Srbije sada je važniji nego ikad“, rekao je Bilčik, član Evropske narodne partije, evropske političke grupacije kojoj pripada SNS predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Srbija pripada Evropskoj uniji, ali još mnogo toga treba da se uradi“, dodao je on, ističući da je ruska agresija na Ukrajinu „poziv na buđenje za ubrzanje evropskih integracija“.

U Bilčikovom izveštaju se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, koja uključuje sankcije Rusiji.

Rusija se u tom dokumentu pominje tridesetak puta, ali se ističe i da EU ostaje u potpunosti posvećena evropskom putu Srbije.

Komesar Evropske komisije za upravljanje krizama Slovenac Janez Lenarčič govorio je o „postepenom usklađivanju” srpske spoljne politike sa Evropom, što podrazumeva i uvođenje restriktivnih mera prema Rusiji, kao što su to učinile članice EU, ali i druge zemlje koje žele članstvo u Uniji.

Lenarčič je rekao da je za Srbiju važno da smanji zavisnost od ruskog gasa, u čemu joj pomaže EU, na primer finansiranjem interkonekcije sa gasovodom u Bugarskoj.

Privrženost Brisela članstvu Srbije

U izveštaju, koji bi trebalo da bude usvojen sutra, ponavlja se privrženost Brisela članstvu Srbije i kritikuje se zbog ograničenih medijskih sloboda i napada na političke protivnike.

Između ostalog, beogradske vlasti pozvane su da istraže zločinačku grupu Veljka Belivuka i pravno reše nezakonito uništavanje privatne imovine u okrugu Savamala, a kritikuje se i zatvaranje istorijskih arhiva Jugoslavije, posebno UDBE.

U raspravi su se evroposlanici uglavnom složili da Srbija mora još mnogo da uradi na putu ka članstvu, sa akcentom na jačanju demokratskih institucija i slabljenju odnosa sa Rusijom.

Deo poslanika kritikovao je ton izveštaja, koji smatraju pokroviteljskim, uz ocenu da bi to moglo da dovede do otuđenja Srbije od evropskog puta.

Bugarski poslanik Aleksandar Jordanov, takođe iz EPP, govorio je o „srpskom svetu“, frazi koju često pominje srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, upoređujući je sa hegemonističkom politikom Kremlja.

N1