SpektarVesti

Srbija će u Generalnoj skupštini UN biti prisutna na najvišem nivou

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je delegacija Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, već otputovala u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN, kao i da će predsednik pred Generalnom skupštinom govoriti i o principijelnim pozicijama Srbije.

Starović je za RTS rekao da Njujork tokom tih nedelju i po dana postaje žarišna tačka svetske diplomatije i da je Srbija prisutna na najvišem nivou – Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković su već otputovali u Njujork, a priključio im se i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

On je napomenuo da u poslednjih deset godina nikada nije bilo veće interesovanje za susrete sa predsednikom i delegacijom Srbije kao što je ove godine, dodavši da će se Vučić obratiti Generalnoj skupštini u sredu u popodnevnim časovima.

Starović je naveo da će Vučić u Njujorku govoriti o principijelnim pozicijama Srbije, potrebi za očuvanjem onih osnovnih postulata međunarodnog javnog prava i o svemu što spoljnu politiku Srbije čini konstruktivnom, principijelnom, ali donekle i predvidivom.

„Svako zna, kada je u pitanju Republika Srbija, koji su to principi kojima se mi vodimo i šta se od nas može očekivati. S druge strane, svima je jasno da se mi svojih pozicija odreći ne možemo, da se nećemo odreći od naših vrhovnih nacionalnih interesa i da ćemo doslovno štititi međunarodno javno pravo“, istakao je Starović.