SpektarVesti

Šolc u potrazi za gasom u Kanadi

Nemački kancelar Olaf Šolc otputovao je u Kanadu, a ta poseta neobično visokog ranga izraz je “intenziviranja odnosa” i ujedno i posledica prekretnice nakon ruskog napada na Ukrajinu, kako se može čuti u kabinetu kancelara, piše Dojče vele.

Kada bi u prošlosti neki nemački kancelar putovao u Kanadu, to je gotovo uvek bilo povezano s putovanjem u Sjedinjene Države, a ovoga puta Šolc je odleteo samo u Kanadu gde ga je dočekao domaćin Džastin Trudo.

Šolc će posetiti Montreal, Toronto i Stivenvil u Njufaundlendu. S njim putuje i vicekancelar Robert Habek, kao i poslovna delegacija u kojoj je 30 ljudi.

Portparol nemačke vlade naglasio je da se kabinet u Berlinu oseća posebno povezanim sa Kanadom, a naročito sa levo-liberalnom vladom Džastina Trudoa.

Nije dakle reč samo o ratu u Ukrajini i poslovima sa Rusijom, već i o proširenju energetskog partnerstva s Kanadom.

Nemačka je zainteresovana za vodonik i tečni gas. Kanada bi mogla da bude važan partner za oba izvora energije: ne odmah, već za nekoliko godina, piše DW.

Šolc i Trudo nameravaju da u Stivenvilu u utorak potpišu sporazum o vodoniku.

Njufaundlend ima ogroman potencijal za proizvodnju energije od vetra, a i tečni gas iz Kanade mogao bi da pomogne da Nemačka postane nezavisna od ruskog gasa.