SpektarVesti

ŠOLC SPUŠTA LOPTU: Evo šta je rekao o Rusiji i Ukrajini posle intervjua Angele Merkel

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc pohvalio je politiku svoje prethodnice Angele Merkel prema Rusiji, piše nemačko izdanje “Die Velt”, prenose RIA Novosti.

– Ja sam na strani svoje prethodnice i ne vidim razloga da sumnjam u njene odluke. Politika mirnog suživota nikada ne može biti pogrešna – rekao je političar.

Šolc je takođe napomenuo da podržava odluku Merkelove da se usprotivi ulasku Ukrajine u Severnoatlantski savez 2008. godine.

– Svaka zemlja koja želi da postane članica mora da ispuni kriterijume za ulazak u NATO. Ulazak Ukrajine u blok nije bio na dnevnom redu – naglasio je on.

Ranije je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da smatra ispravnom odluku koju je donela pre četiri godine kada je negativno reagovala na ideju o ulasku Ukrajine u NATO.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Novosti