SpektarVesti

Šojgu: Ovo što Ukrajina radi je nuklearni TERORIZAM

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da ukrajinsko granatiranje nuklearne elektrane Zaporožj povećava rizik od nuklearne katastrofe u Europi. Šojgu je optužio Ukrajinu za “nuklearni terorizam” i odbacio tvrdnje Kijeva i Zapada da je Rusija dopremila teško naoružanje u najveću evropsku nuklearku na jugu Ukrajine, koja je od marta pod ruskom kontrolom.

“Nemamo teško oružje u elektrani ili u okolini. Nadam se da će se Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u to uveriti”, rekao je Šojgu u izjavi koju je objavilo ministarstvo odbrane. Dodao je da Kijev “stvara realnu pretnju od nuklearne katastrofe” i da napada elektranu oružjem koje mu je dostavio Zapad.

Ustvrdio je da je Ukrajina ispalila 120 granata i izvela napade sa 16 dronova kamikaza u poslednjih šest nedelja. “To nije ništa drugo nego nuklearni terorizam”, rekao je Šojgu, koji je optužio SAD i EU da “ohrabruju takve bezobzirne akcije”.

Direktor IAEA-e Rafael Grosi najavio je da će članovi misije zadužene za inspekciju ostati u Zaporožju, koju su u četvrtak pregledali. Inspekcija nuklearke, obavljena u prisustvu direktora Grossija, napeto se očekivala nakon nedelja bombardovanja koja su pobudila strahovanja od nuklearne katastrofe.

Rusija, čije snage od marta okupiraju tu najveću nuklearnu elektranu u Evropi, te Ukrajina međusobno se optužuju za ta bombardovanja.

Hina, index.hr, foto: prntscr/YT/Crux