VestiŽivot

Simptomi kojima telo pokušava da pokaže da nešto nije u redu

Kada stvari krenu po zlu po pitanju našeg zdravlja, to se obično ne događa samo od sebe ni bez upozorenja. Naša tela obično šalju signale da znamo da postoji problem i na nama je da obratimo pažnju na to.

Naše telo ne komunicira samo o fizičkim aspektima, već nam može pružiti i neke znakove o problemima sa mentalnim zdravljem.

„Poruke vašeg tela da doživljavate akutni stres, hronični stres ili depresiju mogu vam pomoći da shvatite da je ono što osećate stvarno i zahteva vašu pažnju, možda dijagnozu i liječenje“, kaže psihijatar dr Gejl Salc.

Ona dodaje da bi bilo potrebno razviti više alata za suočavanje sa stresom i svojim raspoloženjem da bi dugoročno prošli bolje i spričili buduće epizode.

Telo komunicira o problemima sa zdravljem na različite načine

Dr Salc kaže da su um i telo povezani tako da ono što utiče na naš mozak utiče i na naše telo. Kada doživimo snažan akutni stres, telo nam to može otkriti putem uočljivih simptoma koji se javljaju zbog prvobitnog oslobađanja norepinefrina (neurotransmitera) koji mogu izazvati nervozu, povišen krvni pritisak, mučninu, pa čak i nedostatak vazduha.

Vremena, ako se stres održava i postane hroničan, često oslobađanje hormona kortizola zbog stalnog stresa pruzrokuje trošenje tela i osoba se može osećati iscrpljeno, izmoždeno, umorno, imati razne neobjašnjive nelagode u raznim delovima tela ili bolove u trbuhu i glavobolje.

Promene na koži

Dr Majkl Grin objašnjava da promene na koži kao što su osip, diskoloracije ili izrasline uvek treba shvatiti ozbiljno. Dermalne fluktuacije mogu značiti bilo šta, od alergijske reakcije do ozbiljne bolesti ili unutrašnje infekcije.

Često su promene na koži prvi znak dijabetesa, lupusa ili problema sa jetrom. Na primer, dijabetičari često imaju tamne mrlje na vratu, pazuhu ili preponama. Lupus, autoimuna bolest, obično je povezan sa osipom u obliku leptira na obrazima i nosu, prenosi Index.hr.

Dr Grin dalje objašnjava da pojava osipa ili žutice može biti znak da nečija jetra ne funkcioniše ispravno.

“Znajući to, nikada ne odbacujte kožne promene kao beznačajne. Koža je najveći organ na telu, a promene mogu ukazivati na veći problem. Uvek razgovarajte sa svojim diktorom ako primetite da nešto nije u redu”, objasnio je dr Grin..

Česta glad ili žudnja za hranom

Trener Lindsi Tulis kaže  da ako često osećate glad ili žudite za hranom, vaše telo pokušava da poruči da vam zapravo treba više sna. Nedostatak sna može povećati oslobađanje grelina, hormona gladi.

“Važno je da pazimo na ovaj signal, jer to što je zapravo potrebno našem telu možda zapravo nije hrana”, kaže Tulis.

Umor

Prema mišljenju Tulis, umor se često može osetiti nakon dugog dana, posebno ako sledi nakon nemirne noći. Ali takođe može biti znak nečega ozbiljnijeg.

Hronični umor može biti simptom mnogih zdravstvenih problema kao što su poremećaj rada štitne žlezde, bolesti srca ili dijabetes. “Važno je ne samo pratiti koliko se često umor pojavljuje nego i šta ga izaziva”, dodala je ona.

N1