VestiŽivot

Sigurno ste se bar jednom zapitalli čemu služi rupica na UMIVAONIKU: Mnogi ne znaju da je veoma bitna

Barem jednom u životu ste se zapitali zašto svaki umivaonik ima maleni otvor, odnosno rupicu ispod česme, a stručnjaci su objasnili da postoje dva razloga zbog čega je ova rupica vrlo bitna.

Prvi razlog je što ona sprečava curenje vode, odnosno ako začepite umivaonik, višak vode će kroz tu rupicu ulaziti u odvod i na taj način će se sprečiti da voda počne da curi izvan umivaonika, odnosno po podu.

Ako voda iz česme curi jakim mlazom, tada će curenje biti samo odloženo, tako da je važno da se ne opustite previše kada pustite vodu, a odvod je začepljen.

Takođe, taj otvor ima samo svoju funkciju u slučajevima kada se stavi čep i umivaonik se puni vodom, ali ne i u situacijama kada je sam odvod začepljen. On pomaže i da voda brže prolazi kroz odvodnu cev tako što dopušta vazduhu koji se nađe u odvodu da izađe iz njega. Kada tog otvora ne bi bilo, voda bi oticala vrlo sporo.

Zato ste nekada i primetili da kroz taj otvor izlaze mehurići sapunice kada nešto perete, a preterali ste s deterdžentom, to je taj višak vazduha koji treba da izađe.

Ono što majstori upozoravaju, a što većina ljudi skoro nikada ne radi, je da je i taj otvor potrebno održavati. U njemu se neretko nagomilava prljavština pa je dobro s vremena na vreme očistiti ga kako protok vazduha i vode ne bi nailazio na prepreke.

magazin.novosti.rs