Kosovska štampaPolitikaVesti

Šib: Stav Berlina po pitanju ishoda dijaloga BG-PR nepromenjen, na kraju procesa potrebno “uzajamno priznanje”

U trenutku kada Srbija bude ispunila sve postavljene uslove, ne vidim ništa što bi sprečilo njeno članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je u intervjuu FoNetu ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib i ukazao da se stav Berlina o dijalogu Beograda i Prištine nije promenio i da je na kraju procesa normalizacije potrebno uzajamno priznanje dve strane.

Na završetku četvorogodišnjeg mandata u Srbiji, on je podsetio da je jasno uspostavljen okvir za pregovore Srbije i Kosova, koji se odvijaju uz podršku EU i izaslanika Miroslava Lajčaka, i naglasio da Nemačka pruža neograničenu podršku tom procesu.

„U ovom trenutku se dijalog Srbije i Kosova sporo, ali za nas je važno da se u dogledno vreme postigne pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, jer će to ubrzati i proces priključenja obe zemlje Uniji“, naglasio je Šib.

On smatra da nedostaje politička volja da se brže napreduje i postignu neki rezultati, ali ističe da je nedavno ostvaren izvestan napredak o energetskoj saradnji, mada treba videti kako će taj sporazum biti i primenjen.

„Očekujemo da se dijalog nastavi i konstruktivno radi na rešavanju problema“, naglasio je Šib i podsetio da se i nemački kancelar Olaf Šolc angažovao u tom procesu sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Šib je negirao da je stav njegove zemlje promenjen po pitanju ishoda dijaloga Srbije i Kosova i da se od „normalizacije odnosa došlo do uzajamnog priznanja“ dve strane.

„Potrebno je da se normalizuju odnosi dve države, a na kraju je uzajamno priznanje, što je i kancelar Šolc jasno rekao. Do tada će biti još mnogo posla da se uradi“, objasnio je Šib.

N1