Politika Vesti

Server: Raspad BiH nije moguć bez sukoba

Profesor na američkom Džons Hopkins univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan Danijel Server izjavio je za RSE da raspad Bosne i Hercegovine nije moguć bez rata i da EU i SAD moraju da budu angažovaniji ako žele da izbegnu potencijalne nestabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Promene u Bosni i Hercegovini, navodi on, treba da traže građani, iako ih u tome opstruiraju politički lideri, navodeći da su SAD, EU, ali i Kancelarija visokog predstavnika u BiH svakodnevno na testu, ne samo od srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, već i od ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.

A test je da li će Zapad delovati na predloge koji predstavljaju izazov za državne strukture na Zapadnom Balkanu. Do sada nije bilo dovoljne reakcije. Amerikanci su savim jasno dali do znanja da podržavaju postojeće državne strukture. I u EU su, takođe, to uradili, Nemačka naročito, a oni se ipak mnogo pitaju. Ali, nisu uradili ništa da podupru ono što su rekli. I ja mislim da bi trebali da rade to što su rekli i smatram da bi trebali početi to da rade ili putem sankcija ili drugim sredstvima koje imaju na raspolaganju.

Server je ocenio da je podela BiH moguća, ali ne bez nasilja.

Predlog na papiru je predlog za ono što smo mi devedesetih govorili, da Islamska država neće biti održiva. I to je smešno iskušenje da bi se nametalo Bošnjacima. Bošnjaci žele da budu deo Evrope i oni koji praktikuju islam su umereni muslimani. Smešno je to što Vulin radi, a to je da Srbiji stvori veoma problematičnu državu uz njenu granicu.

Sever smatra da lokalni političari profitiraju od trenutne postavke koja osigurava njihov reizbor i kontrolu nad njihovim etničkim grupama. Sastojak koji nedostaje u BiH je,po njegovom mišljenju, javni stav i masovni pokret.

S masovnim pokretom u BiH postoje naročiti problemi, jer su, prema mom mišljenju, Bosanci uplašeni idejom izlaska na ulice. Zašto? Zato jer je građanski rat započeo demonstracijama na koje su srpske snage pucale. Ljudi oklevaju kada su u pitanju ti masovni pokreti, ali to nedostaje. Ja ne mogu isporučiti ustavne promene koje bi bile jako poželjne i koje bi pomakle odlučivanje u Sarajevo i na nivo opština – kazao je on za RSE.